За периода от 1970 до 2009 Брутният вътрешен продукт на глава от населението на Мадагаскар се утрои на "забележителните" 448 щатски долара, докато в разположената съвсем наблизо ЮАР се увеличи със седем пъти на 5700 долара.

В резултат на редицата военни преврати, икономически провали и неконтролируем ръст на населението, Мадагаскар продължава да тъне в калта, докато останалите развиващи се пазари като ЮАР, Индия и Бразилия бележат завидни постижения и дърпат напред. Последният от серията преврати, случил се през 2009, дори принуди Вашингтон да зачеркне Мадагаскар от преференциалната си тарифна програма, което струва на островната държава хиляди работни места в текстилния сектор. Имунизациите и реформите в образованието бяха спрени и днес 77% от населението живее далеч под прага на бедността. По тази причина реномираното издание "Форбс" постави африканската държава на първото място в списъка си с десетте най-затънали и изостанали икономики на планетата за 2011.

Изследването на американското списание обхваща 177 страни от целия свят и е изготвено според Брутните вътрешни продукти, нивото на инфлацията и търговските баланси на проучените държави. За целта са използвани официалните данни от прочуванията на ООН. В списъка за 2011 се наблюдават съществени промени спрямо миналогодишната класация.

Някогашните "икономически дупки" Гана и Зимбабве през последните месеци са подобрили значително политиката си и днес са извън десетте, докато други държави, като Армения и Ямайка, са влошили икономическото си положение заради световната финансова криза. Трети, като Мадагаскар и Никарагуа, пък дължат незавидното си състояние на абсурдните си управници.

По тази причина на втората позиция в анкетата на "Форбс" бе поставена Армения, чиято икономика през 2009 се сви с 15% и в резултат на този крах строителният бум в страна бе угасен. Бившата съветска република зависи на 100% от енергийните доставки на съседите си и вече години наред не успява да влезе в крак с развития свят.

БВП на глава от населението в страната се равнява на 3000 долара, което е с близо 1/3 по-малко от съседна Турция, а инфлацията продължава да надвишава 7%. Освен това, Русия неотдавна спря доставките на диаманти, с което бе сложен край на някогашната процъфтяваща диамантена промишленост.

На незавидното трето място се класира Гвинея, която разполага с половината световни запаси на боксит и въпреки това не успява да привлече продуктивни инвестиции. До голяма степен това се дължи на окаяното състояние на пътищата, на военния преврат от 2008 и на враждебността на правителството спрямо чуждите инвестиции.

На четвъртата позиция пък бе поставена Украйна, която с богатите си земи, щедри минерални ресурси и повече усилия би могла да се превърне във водеща европейска икономика. Въпреки това, голяма част от украинците продължават да живеят бедно, а БВП на глава от населението все още е по-нисък дори и от тези на Сърбия и България. Според държавния департамент на САЩ, това е резултат от "сложните закони и регулации, слабото управление на Киев и неспособността на съдилищата".

Пета в класацията вече е Ямайка, която стана жертва на световната финансова криза, след като жизненоважният за страната поток от туристи бе спрян.

По-надолу в проучването на "Форбс" са поставени родината на диктатора Уго Чавес - Венецуела, чиято икономика се крепи на богатите петролни запаси, бившата съветска република Киргизстан, Свазиленд, Никарагуа и Ислямска република Иран.