Засега Deutsche Bank държи близо 30% в Postbank и не се отказва от намерението си да я поглъне изцяло. За осъществяване на този план „Дойче“ планира най-голямото увеличение на капитала в историята си: търсят се 9.8 млрд. евро, съобщава Spiegel.

Освен за Postbank, увеличението на капитала ще послужи за привеждане в съответствие с новите правила на финансовите пазари, т.нар. Базел III.

Ръководството на Deutsche Bank не бързаше да разкрива тази информация на пазара. Вследствие в петък усилено се спекулираше с тайните намерения на Йозеф Акерман и компания и банковият концерн загуби 4.6% от капитализацията си. За сметка на това книжата на Postbank поскъпнаха с 4.7%.

Сделката по поглъщането на Postbank започна малко преди фалита на Lehman Brothers. Финансовата криза наложи предоговаряне на условията по сделката. Финансите на Deutsche Bank през третото тримесечие ще бъдат сериозно натоварени както от плащане за компанията – майка Deutsche Post, така и от нова оценка на стойността на вече закупения дял от 30%.