Девет консултантски компании ще помогнат на 22 банки за провеждането на стрес тестовете през тази година, съобщи БНБ. Имената на фирмите са одобрени от централната банка. Най-много банки у нас са избрали за свои консултанти международните „Гранд Торнтон“ и „Прайсуотърхаус Купърс“, всяка от които ще помага на пет кредитни институции. 

Според изискванията на БНБ единствената фирма, която не можеше да участва в проверките, е „Делойт“, защото е участвала при разработването на методиката, по която ще се провеждат стрес тестовете. Самите стрес тестове ще се извършват по правилата на Европейския съюз.

Срокът за подписване на договорите между банките и избраните оценители изтича днес. Консултантите ще трябва да започнат анализ на активите на банките и тяхното покритие. Целта на инициативата по задължителните проверки е да се види реалното състояние на банковата система у нас, за да се избегнат кризи, подобни на тази с фалиралата КТБ в средата на 2014 г.

До момента скептицизъм от провеждането на стрес тестовете са изразили от Асоциацията на банките в България. Според нейния председател Петър Андронов контролът върху кредитните институции трябва да е постоянен и задължението за това е на БНБ, а не да се правят периодично стрес тестове.

Преди месец управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира, че прегледът ще потвърди, че банковата система у нас е стабилна.