Управителят на БНБ Иван Искров днес внесе предложение в Народното събрание за преизбирането на Димитър Костов на длъжността подуправител на БНБ – ръководител на управление „Банково”.

Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и финансовата общност в нашата страна, но и от партньорите на БНБ от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ), МВФ, институциите от групата на Световната банка, ЕБВР и други – аргументира се шефът на централната ни банка.


По време на целия си изтичащ мандат Костов е успял да постигне високо ниво на доверие сред българската професионална общност, както и да защити интересите и доброто име на страната ни в редица международни институции в качеството си на заместник-управител за България, посочва още Искров.


Димитър Костов е икономист по образование. Преди да премине на работа в БНБ е бил изпълнителен директор на ТБ Алианц България. Министър на финансите през 1995 – 1997 г., период от нашата история, известен като жанвиденовата криза.