България е против въвеждането на нови данъци и такси във финансовия сектор, тъй като те ще засегнат бизнеса и домакинствата в целия Европейски съюз. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който откри в Министерството на финансите експертна дискусия за основните аспекти на дебата за въвеждане на данъци и такси във финансовия сектор и създаването на постоянен механизъм за разрешаване на кризи в ЕС.

В обсъждането взеха участие подуправителят на БНБ Калин Христов, представители на Асоциацията на банките в България, Фонда за компенсиране на инвеститорите, Асоциацията на българските застрахователи, Институт „Отворено общество”, финансови експерти, икономисти и представители на бизнеса.

Дискусията разгледа политическия дебат по въвеждането на данък върху финансовите транзакции (търговия с акции, облигации, деривати, валута), върху финансовите дейности с предмет на облагане сумата от печалбите и възнагражденията на финансовите институции на основата на финансовите им отчети. Като основен негатив беше откроен рискът от прехвърляне на данъчното бреме върху крайните потребители на финансови услуги. Сред рисковете при въвеждането на данък върху финансовите дейности са и евентуалните трудности при създаването на тясно координиран подход на европейско равнище поради различните национални счетоводни правила.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че приходите от въвеждането на банкови такси трябва да отиват в самостоятелни фондове извън националните бюджети. Такъв фонд в България обаче трябва да се направи, едва когато е готов общият механизъм за разрешаване на кризи в ЕС.

Банките не бива да се облагат допълнително, особено в България, тъй като у нас не са използвани бюджетни средства за спасяването им, категоричен бе експертът Георги Ангелов.

Обсъдено е въвеждането на банкови такси, средствата от които да отиват в самостоятелни фондове, извън националните бюджети. Ангелов бе категоричен, че подобно решение трябва да бъде взето, след като има яснота за механизма за спасяване на банките от евентуални фалити. Освен това въпросът трябва да бъде отнесен и до възможностите за спасяване на цели държави –

На европейско ниво законодателните промени за разрешаване на кризи във финансовия сектор ще бъдат разгледани през пролетта на 2011 г.

 

Допълнена информация!