Ще има пари за увеличаване на пенсиите от 1 април.

Това каза Симеон Дянков, заместник министър-председател и министър на финансите в оставка в отговор на въпрос от парламентарния контрол.

Парите за плащане на увеличението на пенсиите от 1 април са залегнали в бюджета, те са налични, така че пенсиите ще се увеличат, заяви Дянков.

Той каза, че финансовото здраве на България сега е по-добро отколкото когато ГЕРБ е дошла на власт.

От тази гледна точка съм убеден, че има възможност и за увеличаване на доходите, но това е задача на следващото, служебно правителство, посочи Дянков.

В момента в държавния резерв има 4,1 млрд. лв., а към 13 март се очаква да бъдат преведени 90 млн.евро (180 млн. лв.) от ЕК, каза Дянков.

Към вчерашна дата дължимото от държавата неразплатено ДДС е на стойност около 208 млн. лв.

- това е исторически най-ниското му ниво от близо 10 години, каза Симеон Дянков. Той посочи, че традиционно това ниво е от порядъка на 400 млн.лв., а при встъпването си във властта през юли 2009 г. ГЕРБ го е заварила на ниво 658 млн. лв.

Общините дължат на частния сектор 176 млн. лв., този показател сме го заварили на около 133 млн. лв. през юли 2009 г., отбеляза Дянков.

Той посочи, че повишението се дължи на четири общини. Болниците имат просрочени задължения в размер на 148 млн. лв., от които 66 млн.лв. са на ВМА, каза още финансовият министър в оставка.

В момента на назначаване на служебния кабинет Министерството на финансите ще излъчи последните данни, така че да е ясно какво получава служебното правителство, каза Дянков.

Няма законова база, по която аз като финансов министър да предоставя допълнителни целеви помощи за енергийно подпомагане на социално слаби граждани,

колкото и то да е необходимо, каза в отговор на въпрос на депутата от левицата Мая Манолова вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков.

"Моята задача като финансов министър бе да върна държавата във финансово здраве. Смятам, че с много трудности аз и моят екип се справихме с тази задача, но кредитът на доверие, който имах като финансов министър, се изчерпа преди известно време", каза Дянков.

Той добави, че се надява този тип въпроси и правилното им решаване да бъдат едни от първите задачи на служебния кабинет. Фискалните данни показват, че България все още е една от най-стабилните държави в Европа, заяви Дянков.

Ако няма спекулации и изкуствено не се клати държавата, има достатъчно възможности за допълнително подпомагане на гражданите, добави той.

България е сред седемте държави-членки на ЕС, които не са в процедура за прекомерен дефицит, посочи още Симеон Дянков в отговор на въпрос от парламентарния контрол.

Страната ни е приключила 2012 г. с дефицит под половин процент от БВП на касова основа. Това ни нарежда в тройката на ЕС по най-ниски дефицити след Швеция и Германия, заяви Дянков.

Той отбеляза, че данъчната тежест в страната е ниска, а Народното събрание е одобрило нови фискални правила като част от Пакта за финансова стабилност. Приетият Закон за държавния бюджет за 2013 г. стриктно съблюдава тези фискални правила, посочи министърът в оставка.

Дянков отбеляза, че в подкрепа на строгите фискални правила е и приетият Закон за публичните финанси, чрез който се въвеждат национални фискални правила.

Само една държава в ЕС - Естония, е с по-нисък държавен дълг от България,

посочи още Дянков. Той обясни, че гъвкавата емисионна политика на Министерството на финансите е допринесла стойността на дългосрочния лихвен процент на България за оценка на степента на сближаване да спадне до рекордно ниски нива - през декември 2012 г. стойността на този показател е 3,17%, което е абсолютен минимум на показателя от 1991 г.

Симеон Дянков каза, че при поемането на властта правителството на ГЕРБ е заварило 4 млрд. 230 млн. лв. дългове.

Тези дългове отнякъде трябваше да се плащат, каза Дянков. Той посочи, че тези дългове на централното правителство са намалени днес до 92 млн. лв. като над половината от тях са на ВМА, добави той.

Според Дянков водената от правителството в оставка политика не само е била правилна, но и единствено възможната за малка отворена икономика, каквато е България в положение на валутен борд.

Всяка друга политика в тази тежка икономическа ситуация в Европа щеше да доведе до фалит, отговори Дянков на въпроса на депутата Димчо Михалевски защо е бил намален фискалният резерв и защо не са предприети мерки за икономически растеж.