Решението да се влезе или да не се влезе в определен борд на публична компания като ВТБ, която е на Лондонската борса, се взима доста месеци преди това, така че наистина е съвпадение, макар че малко хора в България ще повярват. Така бившият финансов министър Симеон Дянков коментира решението на ВТБ да не участва в рекапитализация на българската Корпоративна търговска банка.

 

Дянков даде интервю за "БГглас", издание на българската общност в Австрия, след представянето на книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account /"Кризата на Еврото. Поглед отвътре"/, във Виена.

 

Представянето на книгата в австрийската столица съвпадна по време с избирането на бившия финансов министър за член на Надзорния съвет на руската държавна банка "Внешторгбанк", която е миноритарен акционер в КТБ.

 

Той подчерта, че като независим член на борда отговаря за човешки ресурси и определянето на бонусите на мениджмънта и няма нищо общо с инвестиционната политика на ВТБ.

 

Според Дянков "българската банкова система без никаква помощ от Русия, Катар или други страни може да се справи с проблема с КТБ", като "спрямо цялата банкова система това е сравнително малък проблем - от гледна точка на активи и на капитал".

 

Дянков посочи, че политическата нестабилност "беше забравена в България за дълъг период от време. Страната дълги години беше стабилна. 4-5 правителства правителствата си изкарваха мандата, или в нашия случай почти. И внезапно сме в ситуация, в която политическата система създава нестабилност в икономиката и банковата система".

 

Според него "не може няколко години да си в криза и да си взимаш от спестяванията и бъдещия растеж, просто за да преживееш. След такъв дълъг период на криза ти очакваш да имаш период на висок растеж, което всъщност стана в Естония, Латвия, Литва, Словакия, сега в съседна Румъния, която расте с 3-4% през тази година, стана и в Унгария с всичките им специфики. И всъщност се оказа така, че в България, след 5 много тежки години на финансова криза, където според мен ние сравнително добре удържахме стабилността, дойде времето да тръгнем към растеж и развитие, и тази година, в която другите тръгват нагоре на нас ни е политически нестабилна. Тази разлика прави нещата особено трудни, най-вече при липса на реформи или при спрени реформи".

 

"Страната има сравнително добра база за икономическо развитие. Ние имаме добро селско стопанство, добър туризъм. Имаме все пак и някои сектори в производството като химическа промишленост и текстил, които са сравнително добри и конкурентноспособни. Имаме голям проблем в сектор енергетика, защото той е дълги години неконкурентноспособен, а от него зависят много други сектори", подчерта Дянков.

 

"На този етап изглежда, че ГЕРБ значително увеличава разликата си спрямо другите партии, но не им завиждам", посочи той. "Сега в няколко ресора има натрупани проблеми, които даже не е ясно колко са големи. Но се знае, че са много по-големи, отколкото преди една година".

 

Дянков прогнозира, че "за съжаление сме във време на политическа нестабилност, която изглежда ще продължи и в бъдещето".

 

"Едно правителство не може да вдигне страната на крака, едно правителство ще трябва да се жертва и чак следващото правителство, което сигурно няма да е същото, за съжаление, вече може би ще може да има по-благоприятната среда да изправи страната на крака", смята Симеон Дянков.