Някои държави все още не са се възстановили от предишната криза. Гърция е в криза вече 7-ма поредна година, Холандия – 4-та, Чехия също е в криза. Но за повечето страни финансовата криза е отминала. 

Основният въпрос обаче - защо се случи тази криза, не е разрешен. В глобалната финансова система има много проблеми, много грешки. 

Мисля, че втората вълна на кризата ще засегне предимно онези страни, които са сериозно зависими от международните банкови заеми. Това са например Индия, Бразилия и Южна Африка, прогнозира бившият финансов министър на България Симеон Дянков в интервю за "Комсомолская правда". 

Според него тези държави, които имат свой собствен капитал - Обединените арабски емирства, Русия, ще бъдат по-леко засегнати, защото секторът на производството на нефт и газ произвежда капитал. 

В Индия ще бъде много по-лошо, отколкото е сега. Свикнали сме да мислим, че последната криза в Азия и в Латинска Америка премина леко и че сега те ще имат добри икономически показатели. Но това не е така. 

Дянков смята, че Русия трябва да развива производствата извън добивния и химическия сектори и да подкрепи вътрешното търсене и дребния и средния бизнес, за да спре износа на капитали от страната. 

Според него в Русия в момента има две икономики. Налице е икономика на енергетиката. В секторите, които са свързани с нея - нефт, газ, химическата промишленост - всичко работи добре и то на глобално ниво. Друга част от икономиката обаче не е толкова добра.

Преходът от социалистическа икономика се случи в Полша, Чешката република и не се получи съвсем в България, където така наречената реална икономика не работи много добре. Руската икономика в настоящия етап е някъде по средата. 

Тук качеството на студентите е съвсем различно от това в България, Чехия или Полша. За добро разбиране на икономиката и финансите са нужни студенти с дълбоки познания по математика и информационни технологии. В Русия има много такива деца, а в България, например, силните випускници напускат страната и отиват в университетите в Германия, Великобритания, Швеция, посочва Дянков. 

Той отчита, че е реформирал висшето образование в България като е ликвидирал факултетите и институтите в БАН, които не са предлагали обучение на съвременно равнище. 

Дянков допълва, че като финансов министър в България е осъществил трудни реформи. 

За 3-4 години успяхме да свършим много. На първо място бих поставил ръста на инвестициите в инфраструктурата на страната. На второ, стабилизирането на бюджета. 

Още в първата седмица, когато дойдох в правителството, казах, че всички министерства трябва да връщат 15% от бюджетите си на хазната. Действах много бързо. В Световната банка научих едно – ако се стараеш да убеждаваш, нищо не се случва. След това намалих с 20% броя на хората, работещи в публичния сектор... 

Симеон Дянков заявява, че не би приел покана да се завърне в България като министър в следващо правителство.