Фискален и платежен агент за новата емисия еврооблигации ще бъде Bank of New York Mellon. Това е банката, през която ще бъдат оъществени транзакциите по продажбата на дълга.

Това става ясно от подписания вчера договор между банката и управляващите.

В същото време е сключен договор и с Bank of New York Mellon в Люксембург в качеството й на регистратор и агент по прехвърлянето на емитираните еврооблигации.

Отделно HSBC, Raiffeisen и BNP Paribas ще консултират държавата при емитирането, като и с тях договорът е сключен вчера. Очаква се при слаб интерес към емитирания дълг банките да изкупят част от облигациите.

Класирането на банките е направено на базата на критерии като опит при пласиране на дълг, предлагана цена и комисина.

Икономисти очакват лихвите по еврооблигациите да са в рамките на 5% или малко по-ниски.

Подготвяната емисия е за 950 млн. евро, или около 1,9 млрд. лв. Целта е с нея да се покрият плащанията по дълга през януари.

Bank of New York Mellon е създадена на 1 юли 2007 г. като резултат от сливането на Bank of New York и Mellon Financial Corporation.

За компанията работят повече от 48 000 служители по целия свят. Дружеството има над 1.3 трилиона долара активи под управление и 26.6 трилиона долара активи под попечителство и администрация. Това го прави най-голямата банка по обем на активите в света.

През октомври 2008 г. Bank of New York Mellon получи 3 млрд. долара от Министерството на финансите на САЩ в рамките на спасителната програма TARP. През юни 2009 г. компанията върна обратно средствата в пълен размер.