Финансовият министър Симеон Дянков отказа да даде информация за раздадените бонуси и допълнителни материални стимули на служителите на ведомството му за миналата година.

В отговор на искането на Дарик по Закона за достъп до обществената информация от финансовото министерство обясняват механизма за допълнителни стимули на служителите си, но са категорични в отказа си да дадат конкретна информация за допълнителни възнаграждения, тъй като това би било предоставяне на лични данни.

От финансовото министерство уточняват, че в края на 2012 г. не са получавани бонуси или друг вид допълнителни стимули нито във ведомството, нито в подчинените му агенции, но не дават информация за цялата изминала година.

В отговор на запитването на Дарик по Закона за достъп до обществената информация подробно се разясняват механизмите за награждаване и допълнително стимулиране на служителите в системата на финансовото министерство през цялата 2012 г. Категоричният отказ за предоставянето на индивидуални данни за допълнителните възнаграждения за който и да е служител се аргументира с факта, че това е лична информация, въпреки че министърът и зам.-министрите, както и шефовете на агенциите, са длъжни да подават годишна декларация за финансовото си състояние пред Сметната палата и тя става публично достояние.

В писмото се уточнява, че за една година един служител не може да получава допълнителни възнаграждения в размер на повече от 80 на сто от основните му заплати. Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са в размер на не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигуровки по бюджета на Министерството на финансите.

Това не е първият отказ от достъп до обществена информация на финансовото министерство. Миналата година Дарик осъди ведомството на Дянков, след като министерството отказа да предостави информацията към коя парламентарна група са заявили принадлежност независимите депутати, след като напуснаха партиите и коалициите, с които бяха избрани в парламента и как се пренасочва държавната субсидия, която следва избраникът.