"Като министър на финансите за миналата година не съм получил бонуси. Министрите нямат право на бонуси."

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"А и премиерът е доста стиснат, така че ...", допълни с усмивка Дянков.

"Сметката за бонусите е в МФ. Утре сутрин ще докладвам на премиера и на министър Цветанов, за да могат те да имат данните за заседанието на МС. Ако някой началник на кабинет не се е изплатил, тогава Цветанов като политическа фигура докладва и взема мерки за отстраняване на съответния човек", обясни Дянков.

"Откакто сме на власт, от първия ден, много малко зам.-министри и министри са вземали бонуси - около 10 души", каза Дянков.

За това, че досега нито един от министрите не е казал: да, аз получих бонуси, Дянков коментира, че никой министър не е получил бонус, защото премиерът трябва да подпише за бонуса.

"Както казах, той е доста стиснат. За участие в комисии, във фондове, могат да се получават бонуси. Например, министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал. Сергей Игнатов е получил не бонус, а допълнителни пари, върнати са. Свилен Нейков е получил малка сума и я е върнал. Цветанов не е получавал бонуси, здравният министър също не е получавал", заяви Симеон Дянков.

За висшите държавни чиновници Дянков каза, че трябва да има сравнение в администрацията.

"Хората на върха имат повече отговорности и трябва да получават повече доходи. За всички тези бонуси в момента има 52 закона, където се дават бонуси по един или друг начин. В началото на мандата премиерът ясно каза, че през този мандат понеже влизаме в криза, всички трябва да работим и да сме солидарни с хората, ние няма да получаваме пари. Ние забранихме именно зам.-министри и шефове на политически кабинети да получават от бордове. Защото в миналото в "Булгартабак" и др. са получавали десетки и стотици хиляди лева в периода на предишното управление, това ние го забранихме", подчерта Дянков.

Защо е тайно цялото това нещо, Дянков отговори, че това е започнало около 2002 г.

"Тогава е имало един закон, но след това е започнало на парче – за една администрация, за друга администрация. Ние сега искаме да обединим в един закон всички тези 52 нормативни уредби. Това не е създадено наведнъж, 2002-2003 г. голяма част от тези закони за бонусите са създадени, 2006 г. другите закони са създадени", добави Дянков.

Финансовият министър обясни за данъците, че 33,4% от парите си средният българин плаща като цяло – това е 1/3 и те отиват за данъци.

"За миналата година държавата е произвела около 77 млрд. лева, а данъците са около 33 млрд. лева, това са 33,4%, което е най-ниският процент в Европа. Твърдя, че България има най-ниското данъчно бреме. Ще има възможност до края на мандата ни малко да падне и ДДС. В края на тази и началото на 2013 г. ДДС може да се промени", заяви Дянков.

За твърденията на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че няма да имаме фискален резерв, Дянков каза, че нищо вярно няма в коментарите на Орешарски.

"4,3 млрд. в момента е фискалният резерв. Ако се изчистят всички задължения на държавата, това е повече от това, което са ни оставили предното правителство. Парите ни за черни дни в момента са повече, отколкото те ни оставиха. 1,8 млрд. лева трябва да се дадат по падежа за изплащането на дълга. Съвпаднаха темите с падежа и Сребърния фонд. Трябва да има различни източници на финансиране за изплащането на този падеж", посочи Дянков и допълни, че едните пари за плащане на падежа ще са от държавни ценни книжа, една част от външен заем – еврооблигации.

"Чакаме да се реши гръцкият проблем. Ако сега вземем външни облигации, ще ни е по-евтино с 1,5%", обясни Дянков. Той каза, че България е единствената държава с висок кредитен рейтинг в Източна Европа.