С около 4 на сто е нараснала търговията на дребно в 10 страни от ЕС, сред които и България, обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на рамискванията в парламента по националната програма за реформи. Дянков припомни, че с 20 на сто досега се е вдигнала минималната работна заплата в страната, а от 1-ви юни предстои увеличение на минималната пенсия от 136 на 145 лева на месец. Само ГЕРБ и независими депутати подкрепиха стратегията, всички останали бяха против, а Атака не участваха в гласуването.

Бюджетната позиция на България през изминалите месеци отчита подобрение спрямо предходната година, като към края на март 2012-а дефицитът по консолидирания бюджет на касова основа е в размер на 0,9 на сто от БВП.

По предварителни данни и оценки за април се очаква значително превишаване на приходите над разходите и излишък от около 440 млн. лв., което ще подобри допълнително бюджетното салдо, каза вицепремиерът. Той допълни, че според данните към края на април бюджетната позиция ще бъде на дефицит от 0,2-0,3 процента от БВП или близо до балансиран бюджет. Спрямо отчетения дефицит за първите четири месеца на миналата година дефицитът по КФП се е свил повече от наполовина, направи съпоставка той. Фискалното подобрение по думите на финансовия министър се дължи изцяло на по-добро изпълнение на приходите и най-вече на ръста при постъпленията от косвени данъци.

За Синята коалиция с предвиденото в документа не се излиза от кризата, не се настигат доходите на европейските страни и няма промяна в качеството на живот на българските граждани. "Няма как да се подкрепи такъв документ", категоричен беше съпредседателят на дясното обединение Иван Костов.