Вицепремерът и финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че през първото тримесечие на следващата година ръстът на БВП у нас може би ще е 3-4 процента, тоест няма да е около пет на сто. Според него растежът може да се забави, но рецесия няма да има.

Дянков е категоричен, че България не е застрашена сериозно, "но понеже виждаме в Западна Европа рязко забавяне на икономиките, ако има такова забавяне, каквото предвиждат през третото и четвъртото тримесечие, то България няма как да не е ощетена".

"И може би от първото тримесечие на следващата година и при нас ръстът няма да е около 5%, а може би ще е 3-4%, затова и при нас сигурно ще има забавяне. Но рецесия в България няма да има нито тази, нито следващата година, просто ръстът ще се забави", каза Дянков пред БНТ.

Той добави, че от сектор сигурност ще се дръпнат пари, за да влязат в социалните сектори. "Вече сигурността на една държава зависи от финансовата й дисциплина, от социалната сфера, образование, здравеопазване. Сигурността на една страна се определя не от това колко оръжия има и колко хора са подслушвани, а от това колко хора имат добра работа, колко хора могат да получат добро образование и да са здрави", категоричен бе Дянков.

"Данъците няма да ги вдигаме, но ще се опитаме да направим по-трудни ДДС измамите в някои сектори", заяви Дянков и добави, че ще има възможност за увеличаване на доходите за социално най-слабите някъде през другата година. "НАП ще навакса това, което те като данъци не са си изпълнили плана. Това, което се събра като недостиг в НОИ, което ще бъде около 250-300 млн. лева едва ли ще успеят да се справят и да наваксат, а митниците си вършат добре работата", подчерта финансист номер едно, цитиран от БГНЕС.

Той каза, че Бисер Петков е голям професионалист. "Радвам се, че той е новият шеф на НОИ. Смятам, че това ще доведе до модернизация в тази система от гледна точка и на услуги за гражданите, нещо, което не е ставало от десетилетия в НОИ", заяви още Симеон Дянков.