Можеше просто да кажат "Дянков е виновен" и да продължат напред. При тези дефицити в социалното осигуряване системата няма да издържи дълго, а след 20, 30 години също ще има пенсионери - днешните хора в активна възраст. Тогава пари за пенсиите им откъде? Така коментира преустановяването на пенсионната реформа от кабинета Орешарски, бившият финансов министър Симеон Дянков.

Пред "24 часа" той заяви, че що се отнася до пенсионната реформа, след връщането назад, което предишният кабинет направи, сега ще е още по-трудно.

"Продължавам да не разбирам защо трябваше да се спира тази реформа. Ние понесохме всички негативи, за да я започнем", посочва Дянков.

Той признава, че не е очаквал да и изкара пълен мандат, заради затягането на финансовата дисциплина, което е наложил в държавата.

"Не очаквах да се задържа толкова дълго на поста си, просто защото фискалната политика по време на криза трябва да е безкомпромисна. Това води до непопулярност и финансовият министър си отива, за да поеме друг. Един вид разпределяне на негативите по време върху различни хора. Това е по-скоро практика в Европейския съюз за последните години и финансовите министри не изкарват дълго. Затова трябваше да съм опак, докато съм на поста си - колкото, толкова, но да не се отстъпва. Иначе кризата щеше да ни помете".

Дяков отчита, че не е бил политическа фигура и за това е действал като експерт по икономика.

"През 2009 г. се завърнах в България с опита на експерт и без какъвто и да е опит на политик. Това ми помогна да прокарвам твърди и непопулярни решения, но не ми помогна в публичните изяви. Не познавах и особеностите на медийната среда в България. Трябваше да говоря по-малко и не по този начин, особено в началото на мандата - отчитам това като най-сериозната си грешка. Грешките са, за да се поправят", допълва той.

Според Дянков реформите не могат да чакат. "Просто понеже в непроменените сектори отиват много публични средства, които иначе може да се вложат другаде - в образование, в инфраструктура, в логистични центрове за развиване на бизнес и без да расте дългът, с който ще трябва да се оправят децата ни. В здравеопазването трябва да се върви с малки стъпки. Коалиционният формат не дава друга възможност. Малки, но да се върви".

Бившият финансов министър отчете, че колкото и да бързаме сега да въведем еврото - дори и при най-доброто възможно развитие оттук нататък, няма как България да влезе в еврозоната преди 2020 г.