Финансовият инспекторат към Министерство на финансите ще подложи на щателни проверки обществените поръчки в над 30 общини, съобщи в Несебър министър Симеон Дянков. Според вицепремиера сигнали за нарушения могат да бъдат подавани и от граждани.

Инспекторатът е открил нередности в общо 13 обществени поръчки в община Поморие за периода от 2009 до 2011 година. На тежки проверки са били подложени Дупница, Перник и Смолян, а по сигнали на депутати от опозицията финансовите инспектори в момента анализират документацията във Видин и Сливен, където се очаква резултатите от проверката да бъдат обявени до три месеца.

С това според Симеон Дянков става ясно, че няма политически чадър върху общинските ръководство, които са доминирани от ГЕРБ. Информацията от всички установени нередности ще бъде прехвърлена към НАП, за да стартират проверки и върху физически лица, тоест спрямо кметове и представители на администрацията.

В министерството на финансите планират на всеки три месеца да бъде оповестяван списък на общините с най-големи неразплатени плащания и задължения, защото това може да е симптом за нарушение.

Що се отнася до бюджет 2012, министър Дянков прогнозира, че трябва да се очаква бюджет като този на настоящата година, като ще има повече пари за образование, наука, култура и спорт и по-малко – за сектор „Сигурност".