Решението на Федералния резерв на САЩ да възобнови обратното изкупуване на държавен дълг обезсмисля амбициите на европейските икономики да правят бюджетни икономии – заявил е Симеон Дянков в коментар за Dow Jones. Според българския финансов министър ходът на Бен Бернанке „ще даде откат“, тоест ще има негативна реакция.

 

„В период, когато Европа преминава през фискална консолидация, той може да подложи на риск решимостта на развитите икономики да се върнат към /политика на/ устойчиви публични финанси. Дори за САЩ ползите вероятно ще са по-малки, отколкото поетият риск“, посочил е Дянков за световната финансова медия.


Дянков, бивш икономист в Световната банка, е шеф на българското финансово министерство откакто властта в България взе дясно центристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, припомня Dow Jones.

 

България попадна в рецесия, след като чуждестранните инвеститори се разбягаха със световната финансова криза и бяха принудени или да спрат бизнеса си, или значително да намалят дейността си. През 2009 г. българската икономика спадна с 5%.

 

Възникващата българска икономика излезе от рецесията през второто тримесечие на 2010 г. благодарение на нарастващия износ, но бавното възстановяване на търсенето от чужбина и затягането на външния търговски кредит ще стагнират икономическия растеж през тази година – отчита DOW.

 

Малко преди коментара на Дянков, министърът на икономиката на Турция Али Бабакан е заявил, че десйтвията по количествено улесняване на Фед ще доведат до повече лоши, отколкото добри последици и поставя сериозна въпросителна за долара.