Европейският съюз и Русия биха могли да работят заедно, ако украинският конфликт бъде замразен, а Европейската комисия вероятно ще реагира на ограничаването на бойните действия в Украйна с облекчаване на режима на санкциите срещу Русия. Това мнение изрази бившият български вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от РИА "Новости".

"Ако забелязвате, в последните две седмици номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и редица негови еврокомисари говорят, че ако настъпи спад в насилието, ако се достигне позиция на замразен конфликт, може да се обсъди как ние и руснаците можем да работим заедно", каза Дянков на среща по перспективите на глобалната икономика в института Питърсън по международна икономика във Вашингтон.

Дянков отбеляза, че тази позиция рязко се разминава с изявления на официални представители на ЕС от лятото, според които без дългосрочно решение Русия ще бъде подложена на още санкции.

Европейските икономически санкции имат непропорционално въздействие върху 28-те страни от ЕС и европейските фирми, каза Дянков. Той добави, че европейски бизнес лидери са изразили несъгласие със санкциите. "Те казват, че понесената цена засяга непропорционално нашите икономики, така че е много слабо вероятно в бъдеще да приемем нови санкции", каза Дянков.

Той отбеляза, че на изслушванията на кандидатите за европейски комисари в Европейския парламент евродепутати са ги разпитвали при какви условия може да започне облекчаване на сегашния режим на санкции, посочва РИА "Новости".