Руската и европейските икономики имат едно неоспоримо общо нещо – те не нарастват, коментира бившият български финансов министър Симеон Дянков в "Коммерсант".

По данни на МВФ брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще се повиши тази година с нищожните 0,2% и едва с 1 на сто през 2015 година. За еврозоната World Economic Outlook, съставян от МВФ, прогнозира растеж с 1% тази и 1,5% следващата година. Но прогнозата бе публикувана преди появата на неутешителните за еврозоната показатели от второто тримесечие: общиият растеж бе незначителен, а във Франция, Германия и Италия бяха фиксирани липсата му или отрицателен растеж,

Липсата на икономически растеж не е ново явление. В Русия забавянето е в сила от 2012 година, а миналата година икономиката нарасна едва с 1.3 на сто. И Русия, и Европа страдат от дългосрочни проблеми - демографически спад и нарастващ разрив в стойността на технологиите и енергията с сравнение със САЩ и азиатските региони. Санкциите, които Евросоюзът и Русия си наложиха един на друг само влошават обстановката.

Доколко тежки ще бъдат последиците от взаимните шокове, тепърва предстои да се изчисли. Но първите оценки вече са дадени. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин прогнозира възможните загуби за руската икономика в размер на 50 млрд евро годишно. По данни на Евростат забраненият за износ в Русия обем на хранителни продукти, варира от 5.6 млрд до 6.8 млрд. евро. Този експорт представлява едва 5% от общия износ на страните от еврозоната за Русия и на пръв поглед загубите не би трябвало да са големи. Но някои икономики ще пострадат повече от другите.

Но най-големият проблем е нарасналата неопределеност за инвеститорите и ударът срещу доверието на деловите среди. Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, сега те са застрашени от забавяне и дори от отмяна. Руските инвеститори също бяха активни на европейските пазари, сега обаче на тях ще се гледа с повишена подозрителност.

Мнозина видни руски политици говорят за възможни предимства, които дават санкциите за икономиката на страната. Например министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев в наскоро публикувана статия пише: "С въвеждането на ответни санкции за ограничаване на вноса ние получихме уникална възможност да развиваме най-важните отрасли, такива като селското стопанство и преработката на хранителните продукти".

Но общоизвестно е, че бариерите за търговията никога не помагат на икономиката. Още по-зле ще се отразят грешките с времевите рамки при реализирането на инвестиционните проекти. Местните производители не могат да инвестират в своите мощности, без да се съобразяват с реалността.

Какво може да помогне в тази ситуация, пита Дянков. Според него руските делови среди трябва да започнат едно наистина честно обсъждане на реалните последици от взаимните санкции. Има несложни и работещи методики за изчисляване на загубите, които дават реална картина за заплахите по сектори и по време. Те позволяват да се отчетат не само търговските загуби, но и примерно щетите от съкращаването на работните места в националните икономики. Може точно и достоверно да се покаже как санкциите ощетяват и двете страни, кой наистина поема бремето на разходите. С такива оценки в ръцете си руските бизнес асоциации биха могли да започнат диалог със своите европейски партньори. Много ръководители на европейския бизнес активно се изказваха срещу отрицателните последици на санкциите за икономиката.

Техните колеги от Русия сега са извън публичното обсъждане на проблема. Но когато доказателствата за загубите от санкциите бъдат потвърдени както от руския, така и от европейския бизнес, те ще могат да предприемат съвместно обсъждане с политиците от своите страни относно това какво да се прави.

В противен случай икономическите ползи от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позиране окончателно ще стъпче здравия разум, категоричен е Дянков