Обменните бюра вече няма да имат право да поставят курсове, които се отклоняват от тези на БНБ с повече от 5%.

Това предвижда изменение на Наредбата за условията и реда за вписване в регистъра и изискванията към дейността на обменните бюра, подготвено от финансовото министерство.

В момента курсът може да се отклонява до 20 % от курса за деня на Българската народна банка, като с проекта се предвижда процентът да бъде намален на 5 %.

Целта е да се защитят клиентите и да се преустановят некоректни практики на обменните бюра, се посочва в мотивите.

По отношение на допустимото отклонение на курса за съответната валута се предлага лицата, извършващи дейност като обменно бюро, да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата в 7-дневен срок от влизането й в сила.

Отделно с проекта се предвижда чейндж бюрата да се намират единствено в „масивни сгради”, за да се осигури по-качествена услуга за клиентите.

Според новия текст масивна сграда е сграда, която е с частични стоманобетонни елементи; с едропанелна конструкция; с носещи тухлени стени и изцяло монолитни или сглобяеми стоманобетонни подови конструкции; или със сглобяеми скелетни и рамови стоманобетонни конструкции, пакетно-повдигани плочи, едроплощен и пълзящ кофраж, скелетно-безгредови конструкции, специална конструкция.

След влизане в сила на измененията лицата, извършващи дейност като обменно бюро, са длъжни да върнат в Националната агенция за приходите издадените удостоверения за обектите, които не са в масивни сгради.