Вместо да се дават коледни добавки за пенсиионерите, трябва да се увеличат пенсиите, заяви в предаването „Годината” на Дарик вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който остана на пето място в класацията на „Политика на годината”. Той пое ангажимент още в средата на следващата година да има яснота дали ще има ръст на пенсиите или не.

„Аз и миналата година бях против даването на такива надбавки”, заяви Дянков. По думите му ако ще се дават по-големи пари на пенсионерите, това трябва да бъде чрез увеличаване на пенсиите им. „А не всеки декември веднага да излиза тази тема колко може да даваме или не. Тази несигурност за мен нито за фиска е добра, нито за пенсионерите”, каза още вицепремиерът. Вицепремиерът бе категоричен, че

много преди изборите ще има яснота дали ще се увеличат пенсиите или не.

Като един от успехите за 2010 г. Дянков определи пенсионната реформа, защото са постигнатите договорености по пенсионната реформа. Според него вече е начертана пенсионната рамка в дългосрочен план.

Реформата в здравеопазването беше подценена,

призна Симеон Дянков. По думите му третият опит за сформиране на екип в здравното министерство ще бъде успешен.

Дянков бе категоричен, че от догодина всички пари за здравеопазване ще отиват наистина в това направление.

„Оказа се, че кардиологията, особено инвазивната картиология, е получавала с много повече проценти, отколкото е стойността (бел.ред. – на клиничните пътеки). Е, тези хора явно против реформа, която ще каже: „вижте, вие получавате много повече пари, отколкото са тези процедури”. Обратно, педиатрите, които явно са по-тихи и скромни хора, получаваха доста по-малко”, обясни финансовият министър. Затова от 2011 г. за детско здравеопазване ще има 20 % повече пари.

На въпрос защо се посяга към резерва на Здравната каса, Дянков отговори: „Парите са там, във фискалния резерв. По този начин това се узаконавя”. Вицепремиерът допълни, че държавата винаги е дотирала здравеопазването. Само за последните шест години в здравеопазването са влезли над 1 млрд. лева от данъчни постъпления, а не от здравни вноски.

Дянков каза още, че в края на 2011 г.

ще бъде обсъдено намалението на ДДС с 2 %.

До края на мандата на кабинета „Борисов” ще има повторно намаление с две на сто. Финансовият министър бе категоричен, че вдигането на осигурителната вноска с 1,8 % от догодина е правилно решение. Въпреки увеличението, в края на мандата осигурителната тежест ще е по-малка от заварената в началото на управлението.

 

В прикачените звукови файлове може да чуете какво каза финансовият министър Симеон Дянков за увеличението на пенсиите и за здравната реформа.
Целият текст на интервюто можете да прочетете тук.