Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше удостоен днес в Букурещ с наградата на „Форбс”-Румъния „За изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам”, съобщиха от МФ.

 

България и Полша бяха страните, отличени с престижната награда на тазгодишния международен форум, организиран от „Форбс” и румънския вестник „Адевърул”.

 

Кризата премахна клишето на разделението „Изток-Запад” в Европа и това разделение няма да се върне повече.

 

В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, подчерта в изказването си българският финансов министър.

 

„Тази награда е признание за цялото правителство и усилията, които положихме през последните две години, въпреки нелеките условия”, допълни вицепремиерът Симеон Дянков.

 

В румънската столица той беше специален гост на конференцията и изнесе лекция на тема „Европа и дълговата криза: мерки за финансова стабилност в националните законодателства”.

 

Според финансовия министър, в началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там.

 

Дянков подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 година, след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата.

 

Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството предложи ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност.

 

„Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза”, посочи още финансовият министър.

 

Във форума в Букурещ участие взеха още румънският премиер Емил Бок, финансовият министър на страната Георге Яломитяну, заместник-финансовият министър на Полша Кржищоф Валенцак, водещи икономисти и представители на бизнеса от региона.