Откритите административни производства се развиват по реда на съответните мерки от наредбата, а за неуредените въпроси се разрешават чрез Административно-процесуалния кодекс.

 

Това заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев, предава БГНЕС. Комисията не може да приеме решение, защото преди 2 дни от НЕК са представили нови доказателства по казуса с ЧЕЗ и от ЕРП-то трябва да се запознаят с тях и затова ще има ново заседание на 28 април, обясни Боев.

 

На днешното заседание на ДКЕВР участваха посланиците на Испания Австрия, Чехия. Посолствата на Франция, Германия и Италия също са излъчили свои представители.

 

Според Кремена Стоянова от ЧЕЗ искането за отнемането на лиценза на дружеството е несъстоятелно. Като причина за това, Стоянова посочи платената фактура от близо 35 млн. лева дължими суми на НЕК.

 

Екатерина Евстатиева от НЕК заяви на свой ред, че прихващанията от НЕК са отпаднала методика, а лишаването от парични средства на компанията, води до невъзможност НЕК да се разплаща с производителите по веригата.

 

Представителят на "Енерго про" заяви пред ДКЕВР, че от дружеството ще се запознаят внимателно с допълнително предоставената ни информация и ще предоставят становището си в писмен вид.

 

"Дефицитът за ЕВН е бил 248,6 млн. лв. още през месец юни 2013 г., а държавата е предложила механизъм за компенсиране на ВЕИ-производителите във основа на това, че всички приходи и разходи се събират от НЕК. По този начин НЕК винаги е била отговорна да предложи размера на добавките, а ДКЕВР - отговорна за осигуряване на приходи в достатъчен размер", заяви представителят на ЕВН Йорк Золфелнер.

 

Според него сегашната криза би могла да бъде преодоляна, ако ДКЕВР приеме отговорността за отстраняване на незаконосъобразния механизъм за компенсиране.

 

Непланираното огромно производство на ВЕИ централите не беше включено в цената на НЕК, а оттам и в крайната цена. Последва промяна на методиката от ДКЕВР, с което ЕРП-тата бяха задължени да плащат произведената зелена енергия на тяхна територия, а после НЕК да им възстановява парите. Около 400 млн. лв. по данни на регулатора обаче не са възстановени към момента.