Имотите на консервната фабрика "Адела" се апортират в свързани дружества, фабрикуват се нови кредитори, групово фалират и така обезпеченията пред банката стават безпредметни, пише "Капитал Daily".

Нова схема, в която длъжник се опитва да избегне плащането на задълженията си, стои зад несъстоятелността на една от най-големите доскоро консервни фабрики – пловдивската "Адела". Засегната в случая е Прокредит банк, която е кредитирала компанията, но се оказва заплашена от това да не да може да получи обратно средствата, които е отпуснала.

Схемата е поредната от серията подобни, на които през последните седмици няколко банки дадоха публичност. Накратко описана звучи така: ипотекираните пред банката имоти се апортират в нови свързани дружества, пререгистрират се в удобен съд, следват групови фалити, нови кредитори и евентуална продажба на активите на занижени цени.

Резултатът - заради преместването на имуществото банката става безвластна в процедурата по несъстоятелност на новата компания. Въпросът е принципен, в конкретния случай сумата е малка, но трябва да се намери общо законодателно решение, което да запуши пробойната.

Банката финансира дейността на производственото предприятие край Пловдив от 2007 г., като до миналата година отношенията между двете страни изглеждат нормални, а задълженията се погасяват без проблеми.

Остават обаче неплатени 1.5 млн. лв., става ясно от документи в Търговския регистър. Като обезпечение срещу отпуснатото финансиране компанията е учредила ипотеки върху няколко имота и особени залози върху готова продукция.

Освен самата "Адела", която е еднолична собственост на Димитър Гюров, собственици на имотите са и двамата синове на Гюров – Деян и Николай. Сред притежателите на част от имотите е и компанията "Номер 5", която също е еднолична собственост на Димитър Гюров.

През 2010 г. те учредяват компанията "Чили поинт", в която апортират като дружествени дялове ипотекираните в полза на банката имоти. Друга част от имотите са апортирани в създадената също през 2010 г. "Пепер ленд". Съдружници в нея са отново синовете на Гюров – Деян и Николай, "Адела", както и австрийската "Фелдбахер фрут партнерс" и Филип Антон Хьорлайн.

Приходите на консервната фабрика започват да спадат - ако през 2012 г. те са били 2.3 млн. лв., година по-късно падат до 1.6 млн. лв., расте и загубата - съответно от 46 хил. лв. до 286 хил. лв. По информация от пловдивските медии от 2014 г. предприятието не работи.

Проблемът с обезпечението се появява на 12 декември 2014 г., когато срещу "Чили поинт" е открито производство по несъстоятелност. То е инициирано от пловдивската "Май", която започва действия срещу "Чили поинт", след като компанията не изпълнява задълженията си по сключен между двете дружества договор.

Според него "Май" прехвърля чрез цесия на "Чили поинт" вземания, които има по задължения на "Пепер ленд". Общият им размер е малко над 95 хил. лв., а цената, при която са цедирани, е 30 хил. лв., платими в тридневен срок след сключването на договора.

 

В установения срок плащането не е извършено, в резултат на което "Май" подава молба за откриване на производство по несъстоятелност. Следва задействане на процедурата, като за начална дата на неплатежоспособността е определен 19 март 2014 г. За синдик по делото е назначен Любен Иванов, който е синдик и в образуваното на 31 октомври 2014 г. производство по несъстоятелност на "Адела".

Междувременно в хода на делото като основен кредитор на "Чили поинт" с вземане от 512 хил. лв. е присъединена компанията "Номер седем", която е собственост с равни дялове на един от синовете на Димитър Гюров – Николай Гюров, и неговата съпруга Мария Гюрова, показва Търговският регистър.

Влизането в процедура по несъстоятелност е вид щит срещу банката - тя не може да продаде през съдебен изпълнител обезпечението, какъвто опит е направила "Прокредит".

Зад този на пръв поглед изолиран случай всъщност седи проблем, който може да засегне цялата банкова система. На практика, макар и да има ипотеки, в случая Прокредит банк може да се окаже в ситуация, в която да не получи обратно средствата си или да вземе много малка част от тях, ако служещите като обезпечения по кредитите за фирмата имоти бъдат разпродадени на безценица в производството по несъстоятелност на "Чили поинт" и "Пепер ленд", в чийто капитал са апортирани.