Малко повече от месец остават до изтичането на крайния срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци. До 31 март формулярите трябва да бъдат подадени в НАП, а дължимият данък да бъде платен.

Всички фирми, които изпратят формуляра по Интернет, подписан с електронен подпис и внесат корпоративния данък до тази дата, получават отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. Заедно с декларацията фирмите представят в НАП и годишния си отчет за дейността (статистическия отчет).

Декларация подават всички търговски дружества, независимо от това дали са осъществявали дейност през 2010 г. Фирмите, които не са извършвали дейност през миналата година, подават специална декларация – образец 1010а. Тези лица не подават годишен отчет за дейността.

До 17 февруари 2011 г. декларациите си за облагане с корпоративен данък са подали 31 000 фирми. От тях по електронен път документите са изпратили 16 000 компании, което представлява 52 на сто от всички декларации.

Декларацията за облагане с корпоративни данъци се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите на „Български пощи” издават входящ номер.

Най-лесният и достъпен начин за плащането на всички данъци и осигурителни вноски е по Интернет. Плащането на данъци по този начин изисква дебитна карта, регистрация в системите ePay или eBg и в Интернет-страницата на приходната администрация - www.nap.bg.

Списъкът на кодовете за видове плащане, номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, както и повече информация за плащането на данъци и осигуровки по Интернет можете да намерите в рубриката "Плащане" на сайта на НАП.