Глоба от 1000 лв. може да бъде налагана на летовници на плажа в Бургас, които не спазват указанията на спасителите и влизат в морето при червен флаг.

Община-Бургас е първата, одобрила наказания по Наредбата за водното спасяване, съобщи бургаският сайт Kompasbg.com.

Според наредбата всяка черноморска община е длъжна да следи за реда по плажовете, които се намират на нейна територия.

Досега обаче по този член не е имало определяни наказания.

Санкции в размер от 100 до 1000 лв. ще се налагат за плажуващите в Бургас, които не спазват установените норми и не вземат под внимание указанията на спасителите.

Кметът на Бургас Димитър Николов е разпоредил екипи на Общинска полиция да следят за реда по плажа и да оказват съдействие на спасителите, ако възникне проблем с недисциплинирани летовници.

"Това е много добра инициатива, тъй като хората по плажа масово не спазват правилата. При бурно море и червен флаг, въпреки нашите предупреждения, те влизат във водата.

Не са редки и случаите, при които туристи във видимо нетрезво състояние идват на плажа и искат да плуват. А когато колегите се опитат да ги спрат, биват нагрубявани и се влиза в саморазправа", коментира шефът на бургаските спасители Николай Иванов, цитиран от Kompasbg.com.

Негов колега от Централния плаж в Бургас разказа, че наскоро млада майка с двегодишно дете влязла във водата при червен флаг. След като била помолена да излезе, жената раздразнено отвърнала: "Детето си е мое и аз поемам отговорността за него" и отказала да вземе под внимание предупреждението.

В момента на Централния плаж в Бургас има 10 спасители, а на Северния - 30 спасители.