Спад на инвестициите през тази година отчита Българската агенция за инвестиции /БАИ/, съобщи пред журналисти във Велико Търново Светослав Младенов, изпълнителен директор на агенцията.

По думите му размерът на инвестициите до август тази година е бил 771 млн. евро, което е спад спрямо миналата година, когато реализираните инвестиции са били 1.104 млрд. евро. Той уточни, че окончателните данни ще бъдат ясни в края на годината.

Общият брой на новите инвеститори през последното тримесечие е 48, за цялата минала година, броят им е бил 163, уточни Младенов.

До края на годината ще бъдат реализирани шест заявени инвестиционни намерения, предимно в химическата индустрия. Той посочи, че най-голям е броят на чуждестранните инвеститори от САЩ, Европа и Азия. Според него те предпочитат България, защото страната е във валутен борд, член е на ЕС и има добре уредено законодателство.

През миналата година за популяризиране на България зад граница са били отпуснати 3.5 млн. лв., отбеляза той. От тях са усвоени 1.2 млн. лв. за рекламни материали, филми и форуми в страната и чужбина.

Във Велико Търново Светослав Младенов участва в дискусия за възможностите за инвестиции в региона, за проблемите пред инвеститорите и за начините за привличането им.