До края на месеца ще бъде избрана голяма международна компания, която да разследва случилото се в КТБ и да проследи средствата на фалиралата банка.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламентарния блиц-контрол. Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изпратил предложения до 11 компании, а на 18-ти май техни представители са поканени за разговори, съобщава БНР.

Решението кои кандидати да бъдат предложени на синдиците на КТБ в съответствие с чл. 31, ал. 1 , точката 17 от Закона за банковата несъстоятелност, ще бъде взето не по късно от 21 май тази година.

"Синдиците следва веднага да започнат преговори за сключване на договори между тях и предложените кандидати, които очакваме да приключат до 30 май тази година", посочи Борисов.

Според премиера, "този ангажимент, който и вие, и ние сме поемали - да бъде избрана, и то ще бъде избрана, най-голямата компания, най-вероятно, по критерии събрали най-много, в подобни ситуации, пари и върнали съответно на държавата. До 30 май тази тема ще бъде приключена".

Премиерът коментира и поведението на председателя на БНБ Иван Искров и неговата оставка.

"То дори не е и възпитание, не е и култура. След този запис да стои още шеф на банката, да не си е депозирал оставка в парламента, колегите от ДПС имат много хубави думи затова, в случай могат да ви помогнат с тях. Благодаря".