До края на септември ще бъде готов окончателният доклад на международната фирма AlixPartners, която е избрана да проследи и върне изтеклите незаконно пари от Корпоративна търговска банка.

Това отговори финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол в петък. Въпреки че фирмата е поела ангажимент да предостави готов анализ буквално до няколко дни, резултатите вероятно няма да станат публични веднага, пише "Капитал Daily".

"Не е уместно с оглед защитата на интересите на масата на несъстоятелността да ги коментираме (резултатите - бел. авт.) на глас и в детайли, тъй като до голяма степен тези, които искат да увредят масата на несъстоятелността, ще могат да се подготвят на базата на информацията, която се дава от консултанта", каза Горанов.

Министърът обаче смята, че голяма част от активите на КТБ са "похабени" още преди да започне процедурата по несъстоятелност. "За съжаление голяма част от липсващото в КТБ е липсвало и преди да стартира процесът по несъстоятелност, т.е. голяма част от средствата по мое убеждение са похабени вътре", каза още той.

Финансовият министър изнесе и данни за напредъка по оспорване на извършените прихващания с активи на КТБ, увреждащи интересите на вложителите и кредиторите. От неговия отговор става ясно, че към този момент има атакувани 156 изявления за прихващане с материален интерес за 185.8 млн. лв. Всички оспорени прихващания са предмет на общо 25 висящи искови производства в Софийския градски съд.

"Съдебните производства са в сравнително начален етап, като по някои от делата са връчени отговорите на исковите молби и в срока по Гражданско процесуалния кодекс са подадени допълнителни искови молби от синдика на банката, а по други тези процесуални действия предстоят. По две от делата са получени призовки за първо съдебно заседание по тях", обясни министърът.

От изказването стана ясно още, че анализът на прихващанията, които подлежат на отмяна, продължава и в момента, като в рамките на следващия месец се предвижда подаването на поне още пет иска за атакуване на прихващания на стойност над 70 млн. лв. Общо обявените прихващания между депозити и кредити за около 850 млн. лв.