В цели отрасли повечето от квалифицираните специалисти, заемащи ключови длъжности, са в предпенсионна възраст. Съществува риск до няколко години тези сфери на икономиката да останат без кадри, каза пред делегатите на международна конференция "Предприемачество и образование” Даниела Симидчиева, директор на Центъра за професионално обучение към Българска стопанска камара.

 

Голяма част от вишистите в момента са със специалност "Право" и "Публична администрация", а в момента икономиката има най-малка нужда от тях. Увеличават се неграмотността и образователните характеристики на младите хора до 24-годишна възраст. Ниското образование предполага и липсата на мотивация за висока квалификация и трудова реализация. През последните 10 години у нас се формира сериозен контингент от неграмотни лица, което ще оказва трайно отрицателно влияние върху качеството на работната сила през следващите 10-15 г., прогнозира още Симидчиева.

 

Представително проучване сред 580 фирми разкрива, че най-голяма нужда от подготвени специалисти имат компаниите от тежката промишленост – 29.5%, леката промишленост – 23.5%, сферата на финансите – 18.2%.

 

Липсата на подготвени кадри на пазара на труда най-осезаемо се чувства от големите фирми с персонал над 250 души – 34.6% от тях и най-малки са проблемите за фирмите под 50 души. Фирмите с над 50 на сто чуждестранно участие са затруднени в голяма степен да реализират своите програми, поради недостиг на кадри с висока квалификация.

 

Негативно влияние върху пазара на труда имат и миграционните процеси. Напускат страната утвърдени у нас специалисти с високо образование. Лавинообразно изтича качествен бъдещ ресурс от млади студенти, които заминават да учат зад граница. Значителни са и размерите на вътрешната миграция, като не се наблюдава затихване на процеса, допълва още специалиста от Българска стопанска камара.