Европейската комисия очаква използването на средствата по програмите за кохезионна политика в Европейския съюз да увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на България до 51 на сто от средното равнище за ЕС до 2013 година – съобщава от Брюксел кореспондент на БТА.


Справка в статистиките на
Eurostat показва, че за 2008 г. равнището на БВП на човек от населението в България е на ниво 43% от средното за Европа. Използвана е методиката „паритет на покупателната способност“. България е единствената страна в ЕС, за която не са показани данни за средното равнище на БВП за 2009 г. За сравнение, в Румъния след 48% от средния за ЕС БВП на човек през 2008 г., през 2009 г. цифрата е спаднала до 45%.

 

Първоначалните проучвания на ЕК сочат, че програмите по кохезионната политика могат да допринесат за нарастване на БВП на България с около 15 на сто до 2020 година. По предварителни оценки те могат да спомогнат БВП на глава от населението в страната да се увеличи до 51 на сто от средното равнище в Европейския съюз до 2013 година, а разходите за изследвания и развойна дейност да достигнат до 1.15 на сто от БВП на България през 2013 година при 0.4 на сто сега, изтъква Европейската комисия.

Становището на Европейската комисия е разпространено до Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз, Икономическия и социален комитет и Комитета на регионите. То е във връзка с петия доклад за изпълнението на кохезионната политика в ЕС.

 

Средствата, които ще бъдат предоставени за разположение на страната ни, според Комисията възлизат на 6.9 милиарда евро до 2013 г.

Същевременно говорител на комисаря по регионална политика Йоханес Хан категорично отхвърли медийни информации, споменаващи за милиарди евро европейски средства за кохезионната политика, които не са усвоени или са използвани неправомерно, уточнява кореспондентът на БТА.

За сегашния финансов период, който свършва през 2013 година, вече са договорени 56 на сто от средствата, което е напълно съпоставимо с предишния финансов период до 2007 година. Все още се изплащат средства, останали от предишния период, тъй като финансирането, особено на големи проекти, трябва да става равномерно. Нередности в усвояването на средства има в по-малко от 5% от финансираните суми.