От втората половина на 2013 г. у нас ще се добива природен газ от находището в Девенци и той ще бъде изкупуван от "Булгаргаз" на цена с 35 процента по-ниска от вносния газ. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Добрев бе на откриването на конференция на тема "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност", организирана от посолството на Германия и Българското училище за политика.

Подписването с "Газпром" на новия договор за доставка на природен газ ще бъде утре до обяд, информира Добрев. Той потвърди, че още тази вечер у нас пристига шефът на Газпром Алексей Милер. Цената, на която ще бъде доставян природният газ за България, обаче още не е уточнена, заяви министърът.

Делян Добрев съобщи, че на заседанието на Министерския съвет днес ще бъде гласувано решението за даване на концесия на компанията "Дайрект Петролиум". Компанията е направила проучвания за нефт и газ в района на Девенци, община Червен бряг. Днес ще дадем концесия на компанията и от втората половина на следващата година ще започне добивът на местен газ, съобщи Добрев.

В първите години добивът от Девенци ще бъде в размер на добитите количества от "Мелроуз Рисорсиз", така че поне още 10 процента от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник, заяви министърът. След 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от нашето потребление, прогнозира той.