Стойността и обемът на сделките в световния мащаб в добивната и металообработваща индустрия се очаква да скочат, благодарение конкуренцията за осигуряване на суровини, показва анализ на Ernst&Young.

Майк Елиът, ръководител на глобалния добивен и металообработващ център на  компанията, казва че обемът на сключените сделки в първата част на 2010 е с 20% (544 общо) повече от същия период на предишната година, докато стойността на сделките е с 46% повече (.6 милиарда).  „Активността на транзакциите се е повишила в края на 2009 и продължава да набира скорост”, добавя Елиът.

Според него темпото на сключване на сделки ще продължи да нараства като стойността на предстоящите към 30 юни сделки е 4 пъти по-висока от сключените договори през първата половина на годината. Това е доказателство, че секторът не показва признаци на забавяне.

Сигурността на ресурсите е ключов елемент за сделките, като най-големите купувачи за момента са Китай, Япония, Индия, Сингапур и Южна Кореа, казват анализаторите.

От компанията очакват световните диверсифицирани инвестиции в минната промишленост да покажат стремеж за нови придобивания. Вероятно ще сме свидетели на значително обединяване на северно-американския пазар, който през първата половина на 2010 доминира при големите сделки и ще продължи и през следващите 6-12 месеца, посочват от консултантската компания.

Консолидацията в Северна Америка се дължи на икономическата среда, която предоставя на дружествата с достъп до капитали възможности за закупувания и придобивания с цел постигане на синергичен ефект.

Докато Австралия беше водеща инвестиционна дестинация през 2009, Канада е първенец за първата половина на тази година, Латинска Америка също демонстрира  чувствителен ръст на дейността. 

През следващите 6 до 12 месеца се очаква трайна диверсификация на сделките по географски признак, с много по-голяма активност в Африка и централна Азия, добавя Елиът.

Сигурността на ресурсите продължава да бъдат движеща сила зад ръста на сключените сделки в металодобивната индустрия. Други фактори, които допринасят за процеса, са  подобрените парични потоци и наличие на капитали за сключване на сделки, текуща рационализация на индустрията и желание за вертикална интеграция.
 
Акциите остават предпочитан източник на капитал в сектора заради липсата на големи възможности за банково кредитиране в момента. Очаква се тази ситуация да се запази още известно време.

Първичните публични предлагания (IPOs) започват внимателно да се завръщат и резултатът е, че 53 през първата половина на 2010 година успяха да наберат  .1 милиарда долара, което е значителен скок спрямо 19 предлагания и 1.8 милиарда долара съответно за същия период миналата година.

Докато фондовите в Австралия и Торонто доминират по обем на сделките, борсата в  Хонг Конг продължава да е предпочитана за сектора, като точно на нея се осъществи най-голямото първично публично предлагане (UC Rusal за 2.2 милиарда долара).

Търговията с облигации остава с високи обеми, но приходите са намалели с повече от 30% през първата половина на 2010 г. в сравнение с първото полугодие на 2009 г., поради по-малкото на брой емисии, издадени от големи минни компании. Китай доминира обема при облигациите, а това са 34% от общо 26.4 милиарда долара. 

Дълговете към банките продължават да спадат, като за първата половина на годината има по-малко отпуснати кредити, спрямо същия период на миналата година. Близо 2/3 от средствата са насочени към преструктуриране или разширяване на съществуващите линии за финансиране.

В световен мащаб, не е имало възстановяване на банковото кредитиране в сектора, но кредитирането, предоставено на BHP Billiton за тяхното придобиване, може да е сигнал за дългоочакваната промяна, смятат експертите на консултантската компания.