Реколтата от пшеница и царевица у нас е добра, цените в лева на зърното остават същите спрямо есента на 2014 година, но в долари то се продава по-евтино, заради добрата реколта и скъпия долар. Това каза в интервю за БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Цената на хлебната пшеница с качество Втора Б група е средно 280 - 300 лева за тон. Миналата година пшеницата се търгуваше на цени над 200 долара за тон, а сега се продава около 180 долара за тон без данъци, каза Симов.

Реколтата от пшеница в света тази година е доста добра и ще е над 920 милиона тона, което е доста над предишни години. Пета поредна година се увеличават и преходните запаси от зърно като те вече достигат 200 млн. тона.

Свърхпредлагане има и в Черноморския регион, от който най-много зависят цените в България, защото Украйна и Русия се радват на прекрасна реколта. Интересно е, че в региона има политически катаклизми, но те не влияят на търговията и двете страни изнасят огромни количества зърно през Черно море. Производството на пшеница у нас е около 4.5 млн. тона, в Украйна - 25 млн. тона, а в Русия - над 55 млн. тона. Повече от половината от ожънатата пшеница е за износ.

Царевицата в България се търгува в рамките на 260 - 280 лева за тон, почти на цените в лева от миналата година. Най-големият производител на царевица в света - САЩ, планират да изнесат стотици тонове. Европа, като континент, ще внася царевица тъй като има държави, които са с недостиг на фуражи. В България проблеми с царевицата няма, реколтата е относително добра, въпреки сушата през лятото. Ще има достатъчно царевица за фураж, дори и за износ, каза Симов.