България е договорила почти 45 процента – над седем милиарда лева – от парите по седем европейски оперативни програми, съобщи министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик.

 

Министърът добави, че ако в сметките се включат и плащанията по Програма за развитие на селските райони, разплатените средства стават три милиарда лева.

 

Според Дончев окрупняването на административните области ще доведе до по-добра координация и ще доближи системата до хората и евросредствата и трябва да заработи от началото на 2014 година.

 

Освен преструктуриране на административното деление трябва да се променят и правомощията на областните управители, тъй като те нямат кой знае какви права, добави Дончев.

 

Припомняме, през ноември 2010 министърът по управление на средствата от ЕС предложи да се създаде мега – агенция за управление на средствата от ЕС. Тя обаче според него ще е ефективна, само ако бъдат създадени и регионални структури, които ще контролират изразходването на европейските пари. Според Дончев е нужно ново териториално и административно устройство на страната, включително чрез намаляване на броя на общините чрез доброволно сливане.