Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) увеличава достъпа до финансиране на физически лица, като отпуска 8 млн. евро на Райфайзенбанк България за кредитиране на енергийно-ефективни проекти за домакинствата – съобщават от австрийската банка.

Финансирането е част от Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома в размер на 40 млн. евро, която стартира още през 2005 г. Новата кредитна линия ще се фокусира върху все още неразвити области – по-комплексното подобрение на сградите чрез етажните собствености. Средствата по кредитната линия на ЕБВР ще бъдат допълнени с безвъзмездно финансиране от Международния фонд Козлодуй.

България е енергоемка страна, която според някои проучвания използва 5.6 пъти повече енергия, съотнесено към БВП, спрямо средното за Европейския съюз. На базата на същия показател, България емитира 6.4 пъти повече въглерод от средното за ЕС. Енергийната консумация на българските домакинства е над една пета от тази за страната и тъй като цената на енергията се очаква да се покачва във времето, хората са все повече заинтересовани от подобряване на енергийната ефективност в домовете си.

Дотук по Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома, Райфайзенбанк е финансирала близо 5 000 проекта в България за общо 8 млн. евро, уточнява Даниел Берг, директор на банката за България. Около 20% от използваната в България енергия се усвоява в домовете.


Райфайзенбанк финансира покупката на енергоспестяващи дограми, слънчеви колектори за топла вода, отоплителни уреди на биомаса, газови котли, климатични системи, изолация. Експертите са изчислили, че с 2500 лв. финансиране за подмяна на дограма на средно голям апартамент, сметките за топлоенергия намаляват с близо 35%. Това е отлична инвестиция, която се изплаща за около 7 години, а клиентът ползва и бонус – безвъзмездно до 20% от размера на кредита.

От началото на дейността си в България ЕБВР е вложила над 2 млрд. евро в различни сектори на икономиката, като по този начин е допринесла за мобилизирането на допълнителни инвестиции от други източници на стойност от над 5 млрд. евро. Кредитните линии, финансиращи устойчивото подобрение на енергийната ефективност в България, възлизат на около 260 млн. евро.