Предлагат Гърция да въведе паралелна валута на еврото, пишат днес гръцките вестници.

Главният икономист на "Дойче банк" Томас Майер смята, че с издаването на "евродрахма" страната може да избегне излизане от еврозоната, пише в. "Нафтемборики".

В доклад Майер се посочва, че валутата може да се нарече "гръцко евро" или Geuro и да функционира като паралелна валута, с която да се погасяват задълженията на страната.

Предпоставка за това ще е продължаване на финансирането от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), дори и в по-малка степен от сега.

Анализ на "Дойче банк" посочва, че на базата на скорошни проучвания новото гръцко правителство ще е съставено от партии, които отхвърлят програмата на тройката кредитори, пише в днешния си брой в. "Имерисия".

"В този случай МВФ и страните от еврозоната е малко вероятно да намалят натискат си на Гърция, защото един такъв прецедент ще доведе до провал в опитите за налагане на финансова дисциплина в други държави и до политически натиск в Германия за излизане от еврозоната", пише в доклада.

Според "Дойче банк" пътят за по-слабо противопоставяне е прекъсване на финансовата помощ към гръцкото правителство и продължаване на плащанията по обслужването на дълга.

Натискът над Гърция се засилва, предупреждава от първата си страница и в. "Кердос". Като по-твърд в позициите си от френския президент Франсоа Оланд се прояви вчера новият френски външен министър Лоран Фабиюс.

Той призова гражданите да не гласуват за партии, които са против кредитното споразумение като посочи, че Атина трябва да спазва обещанията си.