Доларът поевтиня в почти всичките си 16 кроса през изминалата сесия на фона на ръстовете на фондовите пазари по света, добрите икономически новини от Европа и САЩ и склонността на пазарните участници да търсят повече рисковите активи. От моментната слабост на щатската валута се възползва еврото, което успя да си върне позагубеното през последните няколко дни доверие. Двойката EUR/USD възстанови напълно загубите, които натрупа в часовете на азиатската сесия и се върна се категорично в стойностите над 1.31, като за кратко дори успя да тества съпротивата на последните многоседмични върхове.

Катализатор за доброто представяне на еврото бяха публикуваните данни за промишленото производство в еврозоната. Измерителят регистрира покачване до 48.8 пункта за януари от декемврийските 46.9 пункта. Стойностите изпревариха и средните предварителни прогнози за ръст до 48.7 пункта. За последно промишленото производството бе на тези нива преди пет месеца. Новината се оказа напълно достатъчна, за да изпрати еврото отново в зоната на печалбите.

В момента възходящият импулс на единната валута е ограничен най-вече от липсата на споразумение между гръцките власти и частните кредитори на страната. Разговорите по размера на дълга на южната ни съседка се провлачиха вече втора седмица. Кредиторите на страната са склонни да отпишат част от дълга й, но срещу гаранции за още по-дълбоки реформи и по-драстични бюджетни съкращения.

Междувременно австралийският долар поскъпна до рекордни стойности във водещите си кросове. Търговският излишък на Австралия се разшири до 1.71 милиарда австралийски долара от текущите 1.34 милиарда. Икономистите прогнозираха свиване на положителния търговски баланс на страната до 1.2 милиарда австралийски долара. Двойката AUD/USD се изкачи до петмесечен връх вчера, а разно тази сутрин добави допълнителни 0.4% към стойността си.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3082; High – 1.3217; Low – 1.3025; Close – 1.3159



Вчерашният ръст на еврото почти изтри доларовите печалби от началото на седмицата, давайки недвусмислени сигнали, че възходящата инерция при двойката все още не е приключила. Прогнозите ни за V-образно обръщане на посоката в полза на дългосрочния доларов тренд не се изпълняват. Развръзката на тази ситуация ще донесе силната съпротива около 1.3230, която еврото тества вече четвърта поредна сесия.

GBP/USD
Open – 1.5757; High – 1.5881; Low – 1.5705; Close – 1.5832



Британската лира не спира да чертае нови върхове всеки следващ ден, а след вчерашния ръст постави под въпрос валидността на дългосрочния доларов тренд. Кабелът вече е над 89-периодната средна, което е прдпоставка да търсим сигнали за покупки.

USD/JPY
Open – 76.25; High – 76.34; Low – 76.01; Close – 76.16



Поскъпването на йената в пет последователни дени спрямо долара отново засили спекулациите за намеса на Японската централна банка. Последната интервенция беше през октомври, когато йената изтри цели 4 фигури от стойността си спрямо долара.