Американският долар загуби част инерцията, която успя да набере в основните си кросове през последните дни, но на практика защити печалбите и за момента не позволява на еврото, йената и британската лира да търсят корекция. Предвид световната икономическа перспектива, доларът остава атрактивен за по-голямата част от пазарните участници. Растящата цена на петрола работи в полза на щатската валута заради съмненията, че високите енергийни разходи на бизнеса и потребителите ще забави допълнително световния растеж. Доларът е предпочитана валута по време на криза и рисковете от нова глобална нестабилност повишават естествено търсенето му.

 

Последиците от геополитическото напрежение около Иран през последните седмици изстреля нагоре цената на „черното злато“. На американските борси петролът с доставка през април поскъпна и през изминалия ден, като вече се търгува при цена от 106.28 долара за барел. Тези нива бяха валидни за последно в началото на месец май на миналата година.

 

Азиатските икономики вече показаха забавяне на растежа през януари. Особено ясно това се видя в публикуваните преди дни данни за експорта на Япония. Търговският дефицит на страната се разшири до рекордните 1.48 трилиона йени (близо 19 млрд. долара), като дори изпревари и предварителните прогнози. В същото време Китай обяви, че има намерение да намали изискванията по банковите резерви в опит да стимулира кредитирането, сигнализирайки също за риск от забавяне.

 

Проблемите на Стария континент са все още валидни, въпреки че Гърция вече официално договори втори спасителен заем с международните кредитори. Европейската икономика буксува заради все по-високите изискуеми премии, които инвеститорите търсят при покупката на държавни облигации. Водещите кредитни агенции понижиха последователно рейтингите на редица западноевропейски страни, след които Италия, Испания и Португалия, което на практика увеличи значително разходите на тези страни по финансирането чрез държавни ценни книжа.

 

Високата цена на петрола увеличи интереса към националната валута на Норвегия – седмата по големина износителка на петрол в света. Вчера норвежката крона поскъпна с цели 1.5% срещу британската лира. Вероятно кроната ще остане стабилна, тъй като съществува много ниска вероятност националната банка на Норвегия да предприеме политика по обезценяване на местната валута.

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3241; Връх – 1.3292; Дъно – 1.3186; Затваряне – 1.3230

 

 

 

Тази сутрин еврото се насочи към многомесечния връх при 1.3320 който формира преди две седмици. Именно там е последната по-силна съпротива на възходящото движение. Евентуален пробив ще даде значително предимство на еврото в средносрочен план.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5847; Връх – 1.5864; Дъно – 1.5711; Затваряне – 1.5776

 

 

 

Кабелът доближи през изминалия ден долната граница на консолидацията, която следим през последните дни. Новата около 1.5650 са ключови подкрепи за британската лира и за момента ограничават импулса на долара. Моментът не е подходящ за откриване на позиции, но при по-агресивна стратегия могат да се търсят дълги позиции с чакащи стопове точно под последните дневни дъна.

 

USD/JPY

Отваряне – 79.72; Връх – 80.28; Дъно – 79.66; Затваряне – 80.28

 

 

 

Възходящият потенциал при двойката изглежда върви към изчерпване. Йената ще опита да коригира дълбоко последното възходящо доларово рали, но трябва да се има предвид, че всеки неин опит за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за откриване на нови позиции в полза на долара от по-изгодни нива.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!