17:26 часа

Акциите на Wall Street се покачват в понеделник, като индексът Dow Jones, обобщаващ котировките на 30-те най-ликвидни американски дружества, е нагоре с 0.3% до 12209 пункта. Но структурата на този ръст не вещае особени успокоения. Петролните гиганти Chevron и Exxon добавят около 1% към пазарната си стойност, по-високо се котират и транспортните дружества, в очакване че с новите петролни реалности ще се въведат и по-високи цени.

Същевременно технологичните Cisco и Intel се движат в червената зона, където е и Boeing. Информацията, че някои от лекарствата на фармацевтичния гигант Pfizer са спрени от продажба в Япония доведе до спад с 1.2% на акциите на дружеството. Страдат и акциите на JP Morgan & Chase, като е известно, че голямата банка управляваше голяма част от либийските петродолари, замразени след декрета на Обама.

Индексът на технологичните компании Nasdaq се смъква с 0.1% до 2782 пункта, а широкият S&P500 е с 0.24% повишение до 1324 пункта.

В момента петролът WTI в Ню Йорк струва 105.34 долара за барел, а брентът се търгува за 116.87 долара за барел. Според обръщение на изпълнителни директори на корпоративния сектор в САЩ, ако цената на петрола достигне 110 долара за барел, икономиката ще започне да чувства болка.

Но поскъпването на петрола изглежда в настоящия момент безмилостна тенденция. В първия ден на седмицата черното злато добави почти 1% към цената си. Спрямо цената преди една година, брентът е вече 47% по-скъп. Прирастът при лекия суров петрол е почти 30%.

Същото е поскъпването и при златото. В момента благородният метал доставка след три месеца е по цена 1436.1 долара, или 7.5 долара ръст в рамките на деня. Но всъщност златото в последните часове се понижава, след като имаме нов рекорд: 1444 долара за тройунция. Според финансовите медии, поскъпването на златото се дължи на несигурността на пазарите заради сблъсъците в Либия. Днес медиите вече използват и фразата „гражданска война“.

Доларът на САЩ има известна „заслуга“ за болезнено скъпите суровини. Зелените пари поевтиняват до 1.4008 долара за 1 евро, като тук като важен фактор се намесва и очакваното през април повишение на водещите лихви в еврозоната от страна на ЕЦБ. Доларът се смъкна до 82.145 йени и 0.9262 франка. Канадският и австралийският долар, суровинни валути, също са във възходяща посока. Британският паунд е сред малкото валути, които губят спрямо долара, до 1.6252 паунда за долар.

Но докато американските фондови апзари все по-силно се колебаят в каква посока да поемат, европейските борси са твърдо на зелено: DAX кача с 0.95%, а в Лондон ръстът е 0.6%, като пазарът е оживен от голямата капиталова сделка с Bulgari.


14:30 часа

 

След негативния старт европейските инвеститори преодоляха петролните страхове и индексите тръгнаха нагоре, водени от продавачите на лукс. Акциите на Bulgari скочиха с 58% след като френската LVMH Мое Хенеси Луи Вютон обяви, че ще придобие контрола върху италианския производител на диамантени бижута и други луксозни продукти.

 

В Париж акциите на LVMH също покачват, но с 0.4%. В същото време в Лондон пазарната капитализация на Intertek нараства с 4.5%, след като компанията докладва по-добри от очакваните финансови резултати за последното тримесечие, а компанията обяви, че ще купи Moody International за около 730 милиона долара.

 

В същото време цените на петролните фючърси продължават да се покачват. В Лондон априлските контракти за сорт Брент покачват с 1.71%, до 117.95 долара за барел. Съответно акциите на петролните компании също са нагоре. BP поскъпва с 1.50%.

 

Така в средата на сесията FTSE 100 покачва с 0.70%, до 6 032 пункта, в Париж CAC 40е нагоре с 0.33%, до 4 033 пункта, а германският водещ фондов индекс DAX печели 0.72%, до 7 231 пункта.

 

Изненадващото нарастване на апетита за риск подкрепи еврото и единната валута поскъпва с 0.19%, до нов четиримесечен връх от 1.4022 долара. Доларовият индекс на NASDAQ вече пада с 0.297%, до 76.180.

 

Падането на американската валута обаче повдигна цената на златото до рекордните 1 444 долара за тройунция.


11:00 часа

Цените на металите тръгнаха рязко нагоре в петък, като в Лондон се покачиха средно с 1.3% и медта отново достигна близо до 10 000 долара за тон, но не успя да прескочи тази психологическа граница. За това допринесе и слабият долар. Но днес американската валута тръгна нагоре, а медта пак поскъпва с 0.17% в Лондон.

Бягството от риск може да доведе до нов цикъл на поскъпване на суровините, които да надминат рекордните си нива от януари тази година. А гражданската война в Либия и низходящата корекция на фондовите пазари дават подкрепа и на долара. Едновременно поскъпване на долара и на основните ресурси е идеалната рецепта за инфлационен шок в Европа.

Гражданската война в Либия продължава да дава гориво на поскъпването на петрола, като цената на априлските фючърси на Сорт Брент, търгувани в Лондон, се покачва с 0.69%, до 116.77 долара за барел. Поскъпването на черното злато се възприема от все повече инвеститори като заплаха за глобалното икономическо развитие.

По-рано днес Moody's намали оценката си за суверенния дълг на Гърция от Ba1, до B1. Като причина за решението от рейтинговата агенция посочиха необходимостта от преструктуриране на задълженията. Решението на Moody's предизвикаха възобновяване на опасенията за задълбочаване на дълговата криза в периферията на еврозоната.

Така в първия час на сесията основните европейски индекси се понижават. Британският FTSE 100 е надолу с 0.23%, до 5 977 пункта, в Париж CAC 40 пада с 0.52%, до 3 999 пункта, а във Франкфурт DAX губи 0.41% до 7 149 пункта.

В същото време след решението на Moody's еврото поевтинява с 0.17%, до 1.3971 долара. Но доларът е под натиск спрямо паунда заради покачването на цените на петрола. Освен добива в Северно море, паричните потоци от глобалния добив на базираните във Великобритания нефтени компании като Shell и BP, също дават подкрепа на паунда спрямо американските пари. Паундът поскъпва с 0.1%, до 1.6291 долара.

Йената, която също се ползва със статута на резервна валута, но в региона на Източна Азия, пък получи подкрепа от прогнозата на банката Standard Chartered. От финансовата компания очакват доларът да се търгува за 83 йени в края на март, 85 йени в края на юни, 88 йени в края на септември и 90 йени в края на годината, което е понижение с 2.5% спрямо предишните им прогнози. Днес, в началото на сесията на европейските, доларът пада с 0.25%, до 82.0700 йени.

8:20 часа

След като в събота премиерът на Китай Вън Дзябао обеща укротяване на инфлацията и още 5 години на растеж с по над 8 % за икономиката на страната, днес фондовия пазар реагира позитивно на плановете на Пекин.

Вън също така обеща да ограничи бюджетния дефицит на правителството през 2011 г. до 900 млрд. юана (137 млрд. долара) или 2% от БВП на страната, при дефицит от 2.8% от БВП през 2010 г.

Т. нар. Жасминова революция така и не се случи в Китай през уикенда, въпреки че имаше протести в Хонконг и Тайван.

Това даде солидна основа за покачване на CSI 300 в Шанхай с 1.60%, до 3 130 пункта. Но останалите азиатски индекси падат, под натиска на покачващите се цени на петрола. В Хонконг Hang Seng губи 0.39%, до 23 318 пункта. В Токио водещият фондов индикатор Nikkei 225 се понижава с 1.78%, до 10 504 пункта, тъй като страната внася повече от 90% от потребявания петрол.

В Австралия индексът S&P ASX се понижи с 1.26%, до 4 896 пункта, като според много анализатори Китай трудно ще се справи с овладяването на инфлацията, запазвайки бързия си икономически растеж. Мерките срещу покачването на потребителките цени ще ограничат вътрешното търсене, вкл. и това на австралийски суровини и най-вече на желязо.

Събитията в Либия продължават да дават подкрепа на покачването на цените на петрола, което отново показва необходимостта от ограничаване на спекулативния елемент на стоковите пазари.

 

Въпреки че няма съществено изменение на количеството на изнасяния от страната нефт, новините за ожесточени сражения през последните дни на миналата седмица между поддръжниците на Муамар Кадафи и бунтовниците, засилиха опасенията за риск от недостиг на нефт на световните пазари.

 

В резултат цената на американския лек суров петрол с доставка през април се покачва с 1.53%, до 106.02 долара за барел, а еквивалентните контракти на сорт Брент поскъпват в рамките на електронната търговия в Лондон с 1.00%, до 117.13 долара за барел.

 

Според анализатори фундамент за покачването на цените на черното злато дава и факта, че Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка, ще проведе избори на 9 април. Изборите в страната обикновено са свързани с атаки на опозицията и бунтовници срещу инсталации за добив на нефт и нефтопроводи.

 

Въпреки силното покачване на цената на петрола, доларът е подкрепен в качеството си на резервна валута от прибирането на печалби и спада на индексите в Азия. Еврото поевтинява с 0.19%, до 1.3971 долара, след като достигна четиримесечен връх от 1.4008 долара в петък.

Индексът на NASDAQ за движението на американските пари срещу 6 основни валути се покачва с 0.033%, до 76.43.

 

Показателно за бягството от риск на пазарите е поскъпването на златото, като спот цената на метала нараства с 0.70%, до 1 439 долара за тройунция.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционо решение!