Доларът записа двумесечен връх в най-търгувания си крос днес, след като добрите петъчни новини за заетостта в САЩ засилиха предположенията, че Федералният резерв няма да прибегне до прилагането на допълнителни монетарни стимули. Тази сутрин двойката EUR/USD проби подкрепата на нивата около 1.31, връщайки категорично предимството на страната на щатската валута.

 

Министерството на труда на САЩ отчете в петък, че местната икономика е създала през февруари над 200 хил. нови работни места в секторите извън селското стопанство. Данните изпревариха предварителните прогнози, но все пак останаха под стойностите за януари, когато заетостта нарасна с рекордните 280 хил. работни места. В същото време общото равнище на безработицата остана на текущото ниво от 8.30%.

 

Като цяло пазарът показва, че се намира в период на повишен риск и потенциална нестабилност главно заради нерешените проблеми в Европа. Гърция успя да убеди кредиторите й да отпишат голяма част от задължения и по този начин си осигури дългосрочно финансиране на стойност 130 млрд. евро. Въпреки това пазарът не е убеден, че вторият спасителен заем е ефективен антикризисен механизъм. Португалия, Испания и Италия са следващите в дългия списък на задлъжнелите европейски страни и всеки слух около тяхната нестабилност затяга допълнително обръча около еврото.

 

Щатският долар затвърди позициите си и спрямо японската йена и остана категорично в нивата над 82.00 – най-високите стойности от април 2011 г. Монетарната политика на централната банка на Япония продължава да бъде основна причина за слабостта на йената във фундаментален план. Миналия месец банката увеличи програмата за покупка на активи с 10 трилиона йени и освен това постави целева инфлация от 1% до края на годината. Днес стартира двудневната среща на Японската централна банка, на която ще стане ясно дали монетарният орган ще промени текущите параметри на схемата за гарантиране на пазарната ликвидност.

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3273; Връх – 1.3277; Дъно – 1.3095; Затваряне – 1.3122

 

 

 

Доларът е в по-изгодна позиция в дългосрочен план, след като вече се справи и с подкрепата на 89-периодната средна, но това не изключва възможността от кратки възходящи корекции. Тази сутрин двойката слезе под 1.31, а доларът търси агресивно все по-високи максимуми и оставя впечатление, че трудно ще даде на единната валута задържи каквото и да е предимство.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5829; Връх – 1.5831; Дъно – 1.5660; Затваряне – 1.5672

 

 

 

Курсът достигна близо до долната граница на широкия рейндж, който следим от няколко седмици. Изглежда, че потенциалът на късите позиции вече е изчерпан. Условията за корекция в полза на британската лира се подобряват, но доларът няма да изпусне възможността да тества още веднъж нивата около 1.5650. Евентуален пробив надолу вероятно ще обезцени лирата до 1.5500.

 

USD/JPY

Отваряне – 81.54; Връх – 82.63; Дъно – 81.45; Затваряне – 82.46

 

 

 

Нивата над 81.00 се използват от краткосрочните инвеститори за пласиране на нови покупки, което не оставя възможност на йената да търси по-дълбока корекция. В дългосрочен план предимството също остава на страната на щатската валута.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!