Петролът поевтинява до близо $ 82 долара за барел, а цената на златото падна с $ 11 до $ 1 366.60 за тройунция.

Едно евро купува $ 1.39, което е покачване за зелените пари спрямо курсът на обмяна над нивото $ 1.40 в началото на деня.

Световните пазари реагират на изказване, което направи председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. В него той успокои инвеститорите, че действията на ФЕД целят намаляване на инфлацията и подкрепа за икономиката, а не обратното.

15:12 часа

 

Федералният резерв трябва да подходи внимателно към покупката на активи, а решението за новия рунд монетарни улеснения ще зависи от икономическите данни – е първото послание на Бен Бернанке.

Но като цяло може да се смята за потвърдено, че нови пари ще има на пазара. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че високата безработица и ниската инфлация сочат за необходимостта от по-нататъшно охлабване на монетарната политика в САЩ. Той също така отбеляза, че макроикономистите все още преценяват колко агресивно да е това действие.

"Изглежда сякаш – при равни други условия – ще има причини и за по-нататъшни действия“, твърди Бернанке според CNBC.

Според думите на председателя на централната банка, един продължителен период с висока безработица и ниска инфлация означава риск от опасно понижение на цените.

Първата реакция на долара е спад до 1.4138 евро и 80.94 йени. Златото се покачи до 1381.90 долара за тройунция.

Федералният резерв вече помогна на икономиката, намалявайки почти до нула референтните си лихви и купувайки активи за 1.7 трилиона долара. Новите мерки предвиждат най-вероятно покупка на държавни ценни книжа и прилагане на стратегии за повишаване на инфлационните очаквания.

Според Бернанке, рискът от дефлация е по-висок от желания, а сегашната висока безработица изглежда ще е продължителна.

Друга мярка, която Федералният резерв може да приложи, е да смени досегашната си терминология, за да убеди пазарите, че ще поддържа нулеви лихви по-дълго от сега очакваното.


15:11 часа

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке ще говори на годишната конференция на Фед Бостън, с тема на доклада „Монетарната политика в среда с ниска инфлация“ в 15:15 часа българско време.

Пазарът очаква от Фед нова програма по изкупуване на дългосрочни ценни книжа, подробностите по която да станат ясни на заседанието на комисията по откритите пазари на 2 и 3 ноември. Засега се предполага, че централната банка възнамерява да повиши инфлационните очаквания в страната и така да накара домакинствата да консумират, а бизнесът да инвестира преди цените да са се покачили. Инфлацията стимулира също така и тегленето на кредити.

Според анкета сред икономистите на
Reuters, Федералният резерв може да вкара 500 млрд. долара в икономиката до края на годината. „Малко или много е ясно, че те ще натиснат спусъка. Въпросът е колко“ - коментират пазарни специалисти. Това надали ще бъде разкрито, тъй като ефектът от правителствените стимули е далеч по-малък, ако те са очаквани.

В момента доларът се търгува при 1.4098 спрямо евро, а тройунция злато струва 1377.50 долара.


11:48 часа

В очакване на речта на Бернанке, пазарите оценяват по-ниско перспективите на долара. Зелените пари паднаха под 1.41 и в момента се търгуват при 1.4106 спрямо евро. Доларът падна до 81.15 йени и USD 1.6051 спрямо паунда. Паритетът с австралийския долар назрява, като в момента "ози" купува 99.61 щатски цента.

В цената на суровините не е настъпила съществена промяна. Новите коментари, които могат да раздвижат пазарите, са за възможност за ръст на евро до 1.45 долара и продължаване на поскъпването на златото, дължащо се на ниски лихви.


08:49 часа


На валутните пазари натискът върху долара леко отслабна, като зелените пари се засилиха до 1.4044 спрямо еврото и до 0.9917 спрямо австралийския долар и се установиха на 81.30 спрямо йената.

Това е първият ръст на долара от четири дни насам и той се обяснява с нарасналото търсене на долари като валута убежище след срива на акциите на финансовия сектор на WallStreet снощи. Това пък от своя страна се дължи на разследването, започнало във всичките щати на САЩ срещу практиките на банковото изземване на имоти от неизрядните платци. Инвеститорите започнаха да се притесняват как това разследване ще се отрази върху банковия сектор в Америка и побързаха да избягат другаде, купувайки долари.

Монетарното охлабване вече не изглежда като панацея за борсовите и иконоическите трудности на страната. Вчера президентът на Федералната резервна банка в Минеаполис Нараяна Кочерлакота заяви, че допълнителната покупка на ценни книжа от Фед ще има по-малък ефект, отколкото се очаква в момента. От първото споменаване на 21 септември за нов рунд количествени улеснения дотук, доларовият индекс се понижи с 4.7%.

Същевременно евро се понижи заради очаквани трудности за европейската икономика, свързани с твърде рязкото поскъпване на валутата през последното тримесечие. Кристиан Нойер, член на упваляващия съвет на Европейската централна банка, вечра посочи, че глобалните институции трябва да намерят общо решение, за да предотвратят хаотичните валутни движения.

Днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за въпросите на монетарната политика в Бостън.

Валутен стратег коментира за Bloomberg: Фед е като слон в стъкларски магазин. Има консенсус на пазара, че количествени улеснения ще има. Точно сега слабият долар е онова, от което Америка има нужда.

Заздравяването на доларовите позиции вчера доведе до леко смущение в цената на златото, което бързо бе преодоляно и в момента тройунцията струва 1380 долара. Петролът сорт WTI е 82.66 долара за барел, а брентът струва 84.14 долара.