Доларът спря възходящата инерция на еврото през изминалата сесия и остави впечатление, че ще търси възможности за корекция през следващите дни. Американският долар ограничи единната валута точно преди тя да достигне психологическото 1.3500. Тази цена е критична за двойката EUR/USD, тъй като ограничава силно шансовете на еврото да продължи текущия си положителен тренд. В същото време, ако тази възлова съпротива бъде пробита, доларът вероятно ще загуби дългосрочното си предимство и ще даде възможност на еврото да разшири значително преднината си.

 

На фона на последните негативни новини от еврозоната доларът изненадващо не успя да намери по-рано мотив да спре ръста на единната валута. Еврото показва изключителна еластичност през последните дни и не се съобразява с това, че все още липсва реално решение на дълговите проблеми на Стария континент.

 

Разочароващите новини от Европа не спряха и вчера. Кредитната агенция Standard & Poor’s понижи рейтинга на Гърция до ниво „контролиран фалит“, въпреки че страната вече договори втори спасителен заем с международните си кредитори. Агенцията мотивира решението си с това, че Атина обслужва избирателно само част от текущите си задължения.

 

Въпреки че новината не променя из основи ситуацията в региона, тя засилва натиска върху Европейската централна банка. В баланса на ЕЦБ вече има на практика ценни книжа на фалирала държава, с което банката едва ли ще се примири. Опцията пред монетарния орган е да поиска друго обезпечение от гръцките банки, с което обаче те не разполагат в момента.

 

Европейската централна банка ще предложи утре неограничено количество от евтини тригодишни кредити в опит да подобри ликвидността на европейската банкова система. На последния подобен аукцион банката успя да раздаде близо 500 милиарда евро и това ниво ще бъде ориентир за настоящото доверие на инвеститорите.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3451; Връх – 1.3478; Дъно – 1.3365; Затваряне – 1.3396

 

Пробивът на 89-дневната пълзяща средна от миналата седмица постави фокуса върху следващата поред пълзяща средна с фибоначи номер. 144-дневната средна е последната точка, в която доларът може да защити дългосрочния си тренд. Сценарият за поскъпване на щатската валута е подкрепен и от RSI анализа и обратната дивергенция, построена по върховете от месец октомври. Можем да търсим къси позиции в посока на доларовия тренд. Стоповете за ограничаване на загубите, при неуспех на прогнозата, могат да бъдат разположени около нивото 1.35.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5870; Връх – 1.5900; Дъно – 1.5808; Затваряне – 1.5821

 

Курсът продължава да търси тренд и същевременно остава в рамките на широкия рейндж, който следим от миналата седмица. Двойката доближи горната граница на консолидацията – 1.5900. Дългите позиции, които отворихме в четвъртък, вече изглеждат с изчерпан потенциал и могат да бъдат затворени. Ред е на късите позиции и обръщане на посоката със залози в полза на щатския долар. Нивата над 1.59 са удобни за поставяне на чакащи стоп поръчки за излизане от позиция, ако британската лира пробие горната граница на консолидацията.

 

USD/JPY

Отваряне – 81.05; Връх – 81.66; Дъно – 80.12; Затваряне – 80.59

 

Прогнозата ни, че всеки опит на йената за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за нови покупки на долари от по-изгодни нива, за момента се оказва валидна. Вчера йената се отдръпна от текущото 9-месечното дъно и успя да се върне обратно при новата около 80.00. Именно там бяха активирани нови дълги позиции в полза на долара, които бързо придвижиха двойката отново нагоре.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!