Домашната ракия може да последва поскъпването на бензина, тока, захарта и останалите храни и да удари 15-20 лв. за литър. Като виждат какво правят с цените монополите и търговците на редица храни, собственици на казани и производители на домашна ракия от Пазарджик и Септемврийско се договарят да вдигнат стойността и на своята стока. Така ракията може да последва примера с цените на редица борсови стоки, които поскъпват заради финансови спекулации.

Щом горивата и хлябът поскъпват, ще поскъпне и "горивото" за душата, отсякоха собственици на казани в община Септември. И не само на думи, но и на дела вдигнаха цената на домашната гроздова. Ако досега по пътищата за магистрала "Тракия" пред домовете си те я продаваха между 6 и 8 лв. литъра, обикновената домашна вече закова 10 лв. А двойно препечената върви по 15 лв.

Роля за това поскъпване изигра и скокът на цената на захарта, която вече върви по около 2 лв. за кг. С новите цени на захарта ще стане така, че обикновен човек, който няма домашни условия за производство на ракия, ще опитва оригиналната качествена напитка от дядовците на село само на заплата, коментираха стопани.

Те прогнозират цени до есента от 20 лв. за литър. Производители на домашната гроздова очакват, че новите цени може да свият продажбите им, но това не ги притеснява. Жителите на големите градове, които си купуват ракия от селата, няма да спрат да пият. А произведената вече ракия може да отлежи в бъчвите и да дочака по-добри времена и по-висока цена. В момента въпреки празните джобове малките производители на концентрата дават и последните си левчета, за да трупат захар за следващото производство на ракия.