В последните 6-7 месеца имахме много срещи с КЕВР като независим орган и с Министерството на енергетиката, и с министъра на икономиката, и с представители на парламента, които в крайна сметка творят всичките закони и промени в законите, които трябваше да доведат до решаване на проблема с дефицитите в нашата енергийна система. В крайна сметка имахме един студен душ, коментира Кирил Домусчиев - председател на КРИБ по БНТ.

Доказано е с доклади на Европейската комисия и Енергийния системен оператор, че електроенергията в България е най-скъпата в Европа, и което ни прави доста неконкурентна страна, посочва Домусчиев.

И се стига до едно увеличение, което е значително от една такса „задължение към обществото“, която и до момента беше една от най-високите.

Тревожното е не само нейното увеличение, което ще оскъпи допълнително електроенергията в България за индустрията, тревожното е, че това е една фиксирана компонента, при нея няма пазарни принципи. Определя я КЕВР, тя е фиксирана, ти си я плащаш и независимо дали цената на електроенергията е ниска в момента на пазара или е висока, според търсенето, тази такса, тя си стои вътре като фиксирана компонента, и те лишава от конкурентоспособност, отчита Домусчиев.

Най-засегната ще бъде базовата индустрия, която генерира и голяма част от износа. Виждате, че имаме рекордни стойности на износа през първото четиримесечие.

Обемът на износа ще достигне 45 милиарда лева тази година, което ще е един значителен ръст, прогнозира Домусчиев. Това е продукция в основната си част с висока добавена стойност.

Това не е износ на електроенергия, какъвто правим в рамките на 600-700 милиона лева. А той е износ на суровина, износ на конкурентоспособност, износ на работни места, защото ние изнасяме евтината електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ „Марица-изток“ 2. Върху нея няма начислена такава такса и захранваме съседните икономики с евтин ток.

Големите, енергоинтензивни индустрии, където в себестойността между 40 и 70% е стойността на тока, тези индустрии правят немалък процент от брутният ни вътрешен продукт.

Там са ангажирани стотици хиляди хора, които получават добри заплати, осигурени са, плащат си осигуровки, плащат се данъци, продукцията отива за износ.

И покрай тези индустрии към всяко работно място има между 4 и 6 работни места, ангажирани към съпътстващи дейности – малки и средни предприятия, които по един или по друг начин обслужват тези индустрии.

Индустрията не иска подаръци. Тя иска да бъде конкурентоспособна, категоричен е Домусчиев. За да е конкурентоспособна, тя трябва да има подробни цени на електроенергията, каквито са в другите държави в Европа, иначе е безсмислено да правиш индустрия в България.

Не държава в Европа, няма държава в света, където цената на електроенергията за населението е два пъти по-скъпа от цената за индустрията. В Германия е 6 пъти. Защо? Защото немската индустрия, или която и да било друга индустрия създава работни места, пълни хазната.

Искаме абсолютно пълна либерализация и съм сигурен, че хората, не само фирмите, и хората ще плащат по-малки сметки за ток, защото тогава всичките тези, които сега ни крадат с тези високи стойности на електроенергията, разни заводски централи, разни фолтоволтаици и т.н…. Всичките ще бъдат на пазара, и ще трябва да се конкурират по най-нормалния принцип, смята Кирил Домусчиев.