От спирането на проекта "Южен поток" България ще претърпи загуби, но те няма да бъдат за милиарди, смята вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР.

 

"От нереализацията на проекта България ще претърпи загуби. Не бих ги оценил в категории на милиарди, каквито коментари има. Това, че ще има нетни разходи от порядъка на милиарди, това не означава, че толкова са печалбите на България. Доста по-скромни са, включително бъдещи транзитни такси, дори борбата да е за пет или за десет милиона, когато става дума за националния интерес, тя трябва да бъде проведена".

 

Дончев също така потвърди, че България е изпратила писмо до еврокомисаря Марош Шевчович, отговарящ за Енергийния съюз, с предложение за изграждането на газов хъб, посочи Дончев.

 

"Считаме, че това е едно добро предложение изцяло в контекста на създаващия се Енергиен съюз. Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3. Това предложение следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне по начина, по който е съществувало до момента, а и газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, която минава по дъното на Черно море, разбира се, ако това се реализира".