В началото на 2014 г. отпада несправедливият данък на Симеон Дянков върху лихвите на банковите депозити. Това каза народният представител от Коалиция за България Дора Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, става ясно от публикация на нейната страница.

„Този данък е още едно доказателство, че ГЕРБ стовариха кризата върху най-бедните и честни българи и затова смятаме да отпадне", посочва народната представителка.

Янкова коментира, че истинският проблем в момента са милиардите в офшорни сметки, за които не се плащат данъци и се ощетява държавата.

Предстои приемането на три важни законопроекта- най- напред за младежката заетост, предвиждащ преференции за работодатели, които наемат на първо работно място младежи до 29 години. Държавата ще поеме част от осигуровките, обяснява тя.

Правителството договори ЕС да отпусне 160 млн.евро за програмата. В обектива е и грижата за възрастните хора. Предстоят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които от 2014 г. да се преустанови нарастването на възрастта за пенсиониране и същевременно даване на възможности за по-ранно пенсиониране при недостиг от 2 години стаж и възраст, се казва в публикацията. Предстои и връщане на „швейцарското правило" за индексация на пенсиите, а до края на седмицата ще стане ясно и какви ще бъдат коледните добавки за пенсионерите.

Янкова обявява, че се готвят промени на лобистки текстове в 64 закона, приети от ГЕРБ, които обслужват монополите, олигарсите, но ощетяват държавата и гражданите.

Дънъкът за лихвите върху депозитите в размер на 10 на сто влезе в сила в началото на тази година. Той бе остро критикуван от банкерите и техните клиенти. Очакваше се чрез него да се налеят в хазната около 120 млн. лв.