14:05 часа

Доставките на руски газ за България и съседните Гърция, Турция и Македония са намалели с повече от 30%.

"Доставките за страната, както и обемите руски газ, които транзитираме към Гърция, Турция и Македония са намалели с повече от 30% в момента," каза Кирил Темелков, главен изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" , цитиран от Reuters.

Той посочи, че България използва собствените си резерви, за да компенсира намалените доставки в мразовитото време.

12:05 часа

Осем страни от ЕС са били засегнати от намаляването на доставките на руски газ, съобщава EUObserver.

Европейската комисия обяви в петък, че сред тях са България, Гърция, Унгария и Румъния. Доставките за Австрия и Словакия, са намалели с 30 процента в четвъртък.  Полша е отчела понижение със 7%, а чешката RWE Transgaz съобщи, че доставките са били с "няколко" процента по-ниски от нормалното.

Спадът на подаването на газ от "Газпром" първо беше усетен в Италия, във вторник. Там първоначално беше отчетено намаление на с 10%, но в четвъртък по тръбите от Русия вече идваше с 20% по-малко природен газ.

Както през 2009 г. от руския монополист обвиниха Украйна за проблемите. Александър Медведев заяви пред Интерфакс, че подаването от европейските подземни хранилища на Газпром през последната седмица се е увеличено близо 4 пъти и че подаваните количества към транзитните газопроводи в Украйна надхвърлят договорените.

Украински дистрибутор "Нафтогаз" отговори в съобщение до медиите, че: "обемът на транзита на газ през територията на Украйна е на нивата, определени в договора с "Газпром ".

Вероятната причина за намаляването на доставките са ниските температури в Русия, Украйна и Беларус, които са довели до рязко покачване на потреблението и дефицит на газ, компенсиран с количества, предназначени за европейските пазари.