ДПС внесе искането до Конституционния съд /КС/ за обявяване за противоконституционно на решението на парламента за удължаване на мораториума за продажбата на земя на чужденци. Искането е подписано от 55 депутати - 36 от ДПС и 19 от "Коалиция за България".

Искането е израз на нашата готовност да защитим европейската ориентация на България и постигнатото досега и да докажем, че подобни принципни компромиси и залитания в популизъм са недопустими, коментира пред журналисти депутатът от ДПС Четин Казак, цитиран от БТА.

Попитан има ли депутати от левицата, които са се подписали под искането, а в същото време са подкрепили решението на парламента, Казак отговори, че това вече е останало в миналото. Последваха официални декларации на лидера на БСП и като цяло позицията на "Коалиция за България" се промени, отбеляза Казак.

Всеки има право на самокорекция, допълни той. Предвид на важността на проблема се надявам КС да подходи по възможно най-експедитивния начин и в кратки срокове да се произнесе по искането, посочи депутатът от ДПС.