Властта в България на най-високо централно равнище отдавна е узурпирана. Вече 6-7 г. се случва това, за което предупреждават специалисти политолози по света.

Когато партиите в комбинация с олигархията превземат държавата, или я изместват от основни функции, или я подчиняват на своите интереси. Най-добре е овладяла този "занаят" партията ДПС- това е вън от съмнения, доказано е -и сега, и преди, когато участваха във властта като мандатодатели.

Всъщност, това е и тяхната формула- приемат мандата, след което го отстъпват срещу сериозни "концесии" от страна на партньорите, били те социалисти, преди това- монархисти или някои други. Една проста аритметика показва, че ДПС контролира най-ресурсните министерства. По този начин те обслужват близки до тях олигарси или корпоративни мрежи. През последните години нашумя името на Делян Пеевски, но той не е единственият, макар да е най-активният, най-настъпателният и в голяма степен най-наглият. Но след като контролираш енергетиката, голяма част от министерството на земеделието, на околната среда и водите, редица агенции и фондове, това показва,че ДПС си е направило много добре сметката какво дава и какво взема срещу отстъпения мандат.

Истината за договорките между ДПС и ГЕРБ ще разберем след 5-ти октомври, когато се видят резултатите от изборите. При всички случаи нещата не са приключили с любезностите, казани по време на пиенето на кафе. А тази среща между знакови лица на ДПС и ГЕРБ в Кърджали не е единствената, такива има и на друго ниво- между контактни личности от двете партии.

Защо ДПС изневери на брачния съюз с БСП, кога се случи и каква бе целта? Моят прочит на ситуацията е,че първите признаци се появиха през есента на миналата година. Не е съвпадение,че по това време избиха първите сериозни пукнатини в съвместната работа на тандема Пеевски- Цветан Василев. Преди евроизборите ДПС категорично заяви,че най-вероятно ще има нови предсрочни парламентарни избори. Така косвено свали доверието от сегашното правителство- да говориш по този начин означава,че вече си взел друго решение. Очевидно с добрите си аналитици в ДПС се е знаело,че "Позитано" 20 ще претърпи разгром на евроизборите, а никой не желае да се съюзява с губещи. И тук имаме комбинация на интереси- партийни, политически, свързани с властта и икономически, в пряка връзка с контрола върху ресурсите.

В България нищо не е вечно. Нещата през последните 20 г. се решават на конюнктурна, себична, тяснопартийна основа и често чрез опекуни и надзорници извън страната. В зависимост от това накъде духа вятърът, както е в момента. Ако погледнем към пъзела кой с кого ще се коалира и дали ще управлява достатъчно дълго все едно да си правим сметки без кръчмар. Ако обаче се запитаме дали един такъв политико-икономически съюз би бил траен моят отговор на анализатор е: категорично не.

Буквално на третия-четвъртия месец ще се случи онова, което сполетя Неговото величество, който дойде с големи обещания и след това беше разлюбен до края на първата година от управлението си от електората. Сега още повече ще натежат съществуващите в България етнически , антитурски настроения и пристрастия. Така че г-н Борисов трябва добре да си помисли преди да отиде на стратегически съюз с ДПС. /проф. Кръстьо Петков, социолог, политик, бивш председател на КНСБ/ /БГНЕС/