"Пазарите са в грешка. Нещата сега са далеч по-добре, отколкото преди месец". Това каза президентът на Европейската централна банка Марио Драги на пресконференцията, последвала решението за намаляване на основната лихва с 0.25% до 0.75% и сваляне на лихвата по депозитите в ЕЦБ от 0.25% на 0%.

Все още очакваме постепенно, бавно възстановяване на икономиката до края на годината. В този смисъл, основният сценарий на ЕЦБ не се е променил, въпреки, че рисковете пред сбъдването на този сценарий сега се материализират, призна Драги.

Той окачестви като изключително успешна срещата на европейските лидери в края на месец юни, на която бяха взети важни решения за консолидация на държавите, крепящи еврото. "Лидерите показаха, че това е монетарен съюз, който е конструиран така, че трябва да пребъде. Те показаха ангажираност с него и идентифицираха цел", каза президентът на ЕЦБ.

Драги намира, че Европейският фонд за финансова стабилност и Европейският стабилизационен механизъм са адекватни да действат при евентуално разпространение на дълговата криза. От думите му стана ясно, че има изобилие от ресурси и това е причината ЕЦБ да се нуждае от по-малки обезпечения, когато отпуска заеми.

От изключително значение за банката е, че няма признаци, че отпуснатите средства по програмата за дългосрочно рефинансиране на банките от еврозоната с програмата LTRO не е довела до изтичане на капитали от еврозоната. "В много от ситуациите не смятаме, че банките ще имат нужда от цялата тази ликвидност", каза още Драги.

На въпрос как приема скандала с манипулирането на лихвата LIBOR между банките във Великобритания, Драги отговори, че е нужно много действия да бъдат предприети, за се подобри надзора на процеса по определяне на този лихвен индекс. "Процесът, за който смятахме, че е честен и който е основополагащ за финансовите пазари, се оказа, че не е бил това, за което го мислехме".

Журналистите на пресконференцията попитаха Драги и защо служителите на ЕЦБ се чувстват претоварени с работа. Неотдавна излезе резултат от анкетно проучване, което показа, че служителите в банката чувстват, че се преработват. "Впечатлен съм от отдадеността на служителите да работят здраво и не е изненада за мен, че те смятат, че се преработват. Вземат се някои мерки за овладяване на стреса на служителите и по един съвсем умерен начин ще бъдат увеличени ресурсите на банката, за да можем да поемем новите задачи, които предстои да бъдат изпълнени през следващите 2 - 3 години", каза Драги.